latinica  ћирилица
14/01/2018 |  16:12 | Аутор: РТРС

Повећана нафтна производња Венецуеле

Нафтна производња Венецуеле повећана је за скоро 1,9 милиона барела дневно након што је прошле године била на рекордно ниском новоу, рекао је данас министар за нафту и директор нафтне компаније "ПДВСА" Мануел Квеведо.

Венецуела се суочава са економском кризом и више милиона људи нема довољно хране и лијекова. Приходи од нафте чине 95 одсто извоза Венецуеле мада је производња у протеклих неколико година значајно опала.

"Ова година ће бити година опоравка, након што смо достигли историјски низак ниво производње нафте. Сада производимо 1,9 милиона барела дневно, захваљујући радницима", рекао је Квеведо.

Он је објавио неколико детаља, указујући на опште циљеве опоравка нафтне индустрије попут искоријењивања корупције и враћање моћи у руке радника.

Венецуела је нафтном картелу ОПЕЦ саопштила да је у новембру произвела 1,834 милиона барела дневно што је најниже за ту годину. Квеведо је најавио да ће бројке за децембар бити много више.

Аналитичари, међутим сматрају да ће у подацима које ће ОПЕЦ објавити током седмице подаци показати смањење производње нафте због економске кризе у Венецуели.

Квеведо за проблеме окривљује америчке санкције и корупцију.

Извор: Срна