X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/01/2018 |  18:39 ⇒ 22:01 | Извор: РТРС

Одбијен захтјев адвоката Лукића да изнесе запажања о жалби

Механизам међународних кривичних судова одбио је захтјев адвоката Бранка Лукића да изађе пред суд као члан Удружења бранилаца које поступају пред Међународним судовима и Међународним кривичним судовима и изнесе запажања везана за жалбу Радована Караџића на пресуду Хашког трибунала.
Радован Караџић - Фото: REUTERS
Радован КараџићФото: REUTERS

Лукић је 27. новембра захтијевао да се појави пред Трибуналом као "пријатељ суда", како би изнио своја запажања у вези за проблемом помоћних средстава за откривање кршења шестог параграфа Караџићеве жалбе.

Из ММКС је саопштено да је Лукић навео да је Судско вијеће пропустило да одбрани обезбиједи адекватна помоћна средства, упркос чињеници да су пронађена 82 случаја кршења параграфа жалбе.

Лукић је у свом захтјеву додао да је питање кршења параграфа жалби кључно за интегритет свих будућих поступака пред ММКС.

У саопштењу се додаје да се Лукићев захтјев бави чињеничним питањима која нису предмет одбране, да подносиоцу захтјева недостаје приступ повјерљивим документима и кључним захтјевима који су релевантни и које је предао Караџић и да је подносилац захтјева пропустио да помене да је члан Караџићеве одбране у исто вријеме и члан Удружења бранилаца које поступају пред Међународним судовима и Међународним кривичним судовима, који је одговоран за израду поднесака на захтјев одбране или судија.

Из ММКС подсјећају да је о кршењима параграфа жалбе већ вођена обимна расправа између Караџића и тужилаштва.

Извор: Срна