latinica  ћирилица
04/02/2018 |  08:12 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

Снијег на путу успорава саобраћај у западним крајевима

На западу Републике Српске и Федерације БиХ због угаженог снијега на коловозу саобраћај се одвија успорено у вишим предјелима и преко планинских превоја, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Зима, путеви - Фото: СРНА
Зима, путевиФото: СРНА

Саобраћај је успорен на путним правцима Мркоњић Град-Гламоч преко превоја Млиниште, Шипово-Ново Село, Бањалука-Чађавица, Карановац-Кнежево-Турбе и Котор Варош-Теслић преко превоја Борја.

У Федерацији БиХ због снијега се успорено саобраћа на дионицама Бихаћ-Босански Петровац-Кључ, Босански Петровац-Дрвар, Србљани-Цазин-Велика Кладуша, Мркоњић Град-Ливно, Ливно-Дрвар и Томиславград-Посушје.

На путном правцу Бихаћ-Босански Петровац обавезна је употреба ланаца за теретна возила.

Екипе путних служби су на терену и врше чишћење и посипање свих критичних дионица.

У нижим крајевима коловози су мокри и клизави, а одрона има на свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, посебно на путевима Коњиц-Мостар-Дољани, Јабланица-Прозор, Јајце-Бањалука, Сарајево-Фоча и Бугојно-Нови Травник.

На путном правцу Коњиц-Мостар видљивост је смањена због магле.

На путевима на којима се изводе санациони радови привремена сигнализација регулише саобраћај чије је поштивање обавезно.

На магистралном путу Клашнице један-Прњавор измијењен је режим одвијања саобраћаја због укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи аутопута Бањалука-Добој. За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена саобраћајна сигнализација.

На истој дионици магистралног пута у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште, због изградње будућег ауто-пута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену обилазницу у непосредној близини.

И даље је на снази обустава саобраћаја кроз Бијељину у улицама 27. марта и Српске војске због санационих радова на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице. Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се обилазницом.

На регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До возила саобраћају једном траком због изградње новог моста преко ријеке Зовидолке.

Због изградње водовода у насељу Шњеготина у општини Челинац измијењен је режим одвијања саобраћаја на регионалном путу Укрина-Клупе.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Због активираних клизишта возила саобраћају једном траком на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, док се успорено саобраћа на магистралном путу Бањалука-Јајце на локалитету Српских Топлица. Једном траком саобраћај се одвија и на регионалном путу Обудовац два-Лончари.

На подручју дистрикта Брчко у току су радови на дионицама Лончари-Брчко један /граница Републике Српске и дистрикта/ и Брчко два / граница Републике Српске и дистрикта/ - Доња Буковица због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из правца Брчког.

У Федерацији БиХ на дионици ауто-пута Сарајево запад-Лепеница саобраћај се одвија претицајном траком на дионици због активног клизишта на локалитету Бан Брдо.

Из АМС-а апелују да се вожња прилагоди условима на путу, те да се на пут не креће без зимске опреме која је и законски обавезна.

Сарајевско-романијска регија: На појединим путним правцима одрони

На појединим путним правцима које одржава предузеће Романијапутеви има мањих одрона, али они не угрожавају одвијање саобраћаја, рекао је јутрос Срни технички директор овог предузећа Драган Булошчић. Он је рекао да се на свим магистралним и регионалним путевима које одржава предузеће Романијапутеви саобраћај одвија без сметњи, да су екипе јутрос изашле на терен, посуле абразивни материјал, а због кише, клизавих коловоза и одрона возачима се препоручује опрез.

У надлежности Романијапутева је одржавање и чишћење магистралних и регионалних путева на Сарајевско-романијској регији, и то од Лапишнице преко Подроманије до Хан Пијеска, од Вардишта до Чајнича, а међу првим приоритетима налазе се оба правца према Јахорини, преко Пала и Требевића.

Извор: СРНА