latinica  ћирилица
04/02/2018 |  09:30 | Аутор: РТРС

У институцијама БиХ прошле године запослена 82 нова службеника

У институцијама БиХ прошле године запослена су 82 нова државна службеника и упркос томе што БиХ није направила никакве помаке у реформи јавне управе настављено је запошљавање нових особа, пише портал Кликс.
Сарајево - Парламент БиХ - Фото: РТРС
Сарајево - Парламент БиХФото: РТРС

Из Агенције за државну службу БиХ потврђено је да су током прошле године у органима централне власти запослене 82 нове особе у својству државних службеника.

"У периоду од 1. јануара 2017. године до 31. децембра 2017. године укупно су постављена 82 државна службеника, укључујући и примјену резервне листе у складу са Законом о државној служби у институцијама БиХ", наведено је из Агенције за државну службу БиХ.

Портал Кликс наводи да то значи да је у институцијама БиХ у просјеку мјесечно запошљавано скоро по седам нових државних службеника.

Из Агенције за државну службу БиХ кажу, у периоду од 12 мјесеци дато је 28 мишљења за именовање руководећих државних службеника и осталих државних службеника за која Агенција за државну службу БиХ даје мишљење у складу с релевантним прописима.

Међународна заједница годинама упозорава на превелики број запослених у институцијама на свим нивоима власти у БиХ, а гломазна администрација представља посебан проблем због чињенице да већина грађана није задовољна ефикасношћу бирократског апарата.

Портал оцјењује да је "државна управа одавно постала мјесто за `ухљебљавање` чланова породица политичара у БиХ, чланова политичких странка које се налазе на власти, савјетника министара и то је уједно и разлог због којег власти већ годинама избјегавају резати грану на којој сједе, односно започети реформу јавне управе".

Реформа јавне управе представља предуслов за интеграцију БиХ у ЕУ која управне капацитете, као и способност усвајања и провођења основних прописа ЕУ сматра једним од главних услова за чланство у ЕУ.

БиХ је започела с реформом јавне управе још 2004. године успостављањем Канцеларије координатора за реформу јавне управе који је надлежан за координацију, усмјеравање и праћење реформе јавне управе.

Стратегија реформе јавне управе усвојена је 2006. године. Циљ стратегије је стварање ефикасне, транспарентне, економичне и модерне јавне управе оријентисане ка грађанима.

Реформском агендом за БиХ реформа јавне управе означена је као један од приоритета.

Из Канцеларије за ревизију институција БиХ у извјештају насловљеном као "Ефикасност примјене пројеката реформе јавне управе у БиХ" наводе да су временски рокови дефинисани акционим плановима истекли, а циљеви зацртани стратегијом нису у потпуности остварени.

Како оцјењује Европска комисија за неколико посљедњих година као и за 2016. годину, реформа јавне управе је означена као област у којој није било напретка.

Такође, вишегодишњи налази финансијске ревизије говоре о неефикасности реализације средстава за пројекте из Фонда за реформу јавне управе.

Канцеларија за ревизију институција БиХ истиче да је уочен и велики интерес јавности за реформу јавне управе. Како кажу, бројни медијски натписи говоре о ограниченом напретку у провођењу, и слабостима у систему реформе јавне управе.

Невладине организације наводе да су институционални и законски оквири успостављени, али да не функционишу дјелотворно, да су политички капацитети недовољно развијени, а управни капацитети за провођење реформе слаби и да постојећа политичка подршка реформским процесима није довољна.

Извор: СРНА