X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
04/02/2018 |  11:44 | Аутор: РТРС

Од ове године, 7. фебруар - Дан сјећања на страдање Срба у Дракулићу

Потпредсједник Скупштине града Бањалука Милан Милаковић истакао је да је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, на његов приједлог 7. фебруар прогласио Даном сјећања на страдање Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац од усташа 1942. године и да се од ове године обиљежава на највишем републичком нивоу.
Милан Милаковић (Фото: facebook) -
Милан Милаковић (Фото: facebook)

Милаковић је навео да је иницијативу Влади поднио, јер је један од потомака Срба страдалих од усташких злочинаца, који су починили покољ на подручју Бањалуке – Шарговца, Мотика, Дракулића, Ивањске и Пискавице.

- О злочинима почињеним 7. фебруара дуго се није смјело ни причати, а страдале претке не бисмо смјели заборавити. Драго ми је што ће, на мој приједлог, овај дан убудуће бити достојно обиљежен и сачуван од заборава. Злочине можемо опростити, али их не смијемо заборавити - рекао је Милаковић.

Према његовим ријечима, од 5. до 12. фебруара 1942. године на подручју поменутих мјесних заједница страдало је више од 3.000 људи, међу којима је био и велики број дјеце.

Извор: СРНА