latinica  ћирилица
04/02/2018 |  13:25 | Аутор: РТРС

Почиње трка за избор новог предсједника Европске комисије

Касније током фебруара почиње изборна трка за новог предсједника Европске комисије који ће замијенити Жан-Клод Јункера.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Агенција Франс прес преноси да, у стилу европског блока, све почиње спором како би сам избор требало да буде вођен.

Главни преговарач ЕУ за Брегзит Мишел Барније помиње се као један од главних кандидата за преузимање руковођења Европском комисијом 2019. године.

Аналитичари наводе да није у питању само борба за превласт између националних лидера и Европског парламетна ко ће бирати Јункеровог насљедника већ је то питање демократије што би могло дати и додатне аргументе евроскептицима који су против уније.

Јункер је 2014. године изабран новим и контроверзним системом "водећег кандидата" према којем највећа политичка групација у Европском парламенту може да номинује свог представника за ту функцију.

Потом Европски савјет даје коначну ријеч, узимајући у обзир номинацију Европског парламента. На крају се одржава гласање у Европском парламенту.

Међутим, бројни национални лидери, који ће о овом питању говорити на самиту у Бриселу 23. фебруара против су да тај избор врше посланици чиме њихове земље остају ускраћене да бирају онога који ће имати једну од најутицајнијих улога на континенту.

Јункер је истакао да се неће кандидовати за други мандат за функцију предсједника Европске комисије наредне године.

Према очекивањима, предсједник Европског савјета Доналд Туск би требао да пред лидере на самиту изнесе опције, укључујући и то да ли ће бити поново примјењен исти систем "водећег кандидата" или ће та могућност бити одбачена.

Критичари сматрају да је тај систем исполитизирао Европску комисију. До сада није представљен још ниједан кандидат за новог предсједника Европске комисије.

Поред Барнијеа, друго име које се помиње као могући насљедник на Јункеровој функцији је европски комесар за конкурентност Маргрете Вестагер.

Интерес за руководећу позицију Европске комисије исказао је и европски комесар за економију Пјер Московиси.

Извор: СРНА