latinica  ћирилица
04/02/2018 |  14:51 | Аутор: РТРС

Руси воде рачуна о безбједности Емира Кустурице

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу, који се 1. фебруара састао са прослављеним српским режисером Емиром Кустурицом у Москви, интересовао се и за унапређење безбједности режисера, објавио је портал Говори Србија позивајући се на дипломатске изворе.
Владимир Путин и Емир Кустурица - Фото: РТС
Владимир Путин и Емир КустурицаФото: РТС

"Емир Кустурица је изузетно популаран у Русији, стари је пријатељ предсједника Русије Владимира Путина, али и Шојгуа и стога не чуди да је руски министар одбране показао интересовање и пажњу за унапређење безбједности славног редитеља ма гдје се он налазио. Таква брига и пажња поклања се само правим искреним пријатељима Русије, а Кустурица то јесте", наводи исти извор.

Кустурица се 1. фебруара састао са Шојгуом, који га је позвао да учествује у стваралачком пројекту "Сусрет с правим људима".

Руски министар одбране захвалио је српском режисеру за посјету и истакао да га за Кустурицу везује дугогодишње пријатељство, те да би желио са њим да сними и серију разговора.

"Дефинитивно бих желио да се сними тај серијал, али не да он /Кустурица/ буде у улози сниматеља или режисера, него саговорника. Да разговарамо о животу, да причамо о томе шта је то, уствари, умјетност", рекао је Шојгу.

Говорећи о пројекту "Сусрет са правим људима", Шојгу је појаснио ко су обично гости таквих сусрета.

"Ми овдје традиционално организујемо сусрете са 'правим' људима - са онима с којима желимо да се видимо, са онима које сматрамо људима, са великим 'Љ'. Послије сусрета са њима нешто остаје у срцу", рекао је Шојгу, преноси портал Звезда, који припада руском Министарству одбране.

"Сусрет са правим људима" одржава се у Националном центру за одбрану Руске федерације већ трећу годину. До сад су у том пројекту учествовали бројни руски умјетници, попут глумца Сергеја Безрукова, пјевача Николаја Расторгујева, писца, ТВ водитеља и глумца Михаила Жванецког, глумца и режисера Олега Табакова, а Кустурица је први гост из иностранства.

Извор: СРНА