latinica  ћирилица
04/02/2018 |  15:41 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Добој- Израђено идејно рјешење централног споменика (ВИДЕО)

Добојски борци преломили. С идејним рјешењем централног споменика за погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату, ускоро ће пред надлежне у градској управи.
Идејно рјешење за споменик у Добоју - Фото: РТРС
Идејно рјешење за споменик у ДобојуФото: РТРС

Четири постамента симболизују четири цјелине добојске општине. Пети је у средини и симболизује град Добој а уздиже се око седам метара са доминантним крстом.

Тако замишљено идејно рјешење за централни споменик, од неколико понуђених, било је најприхватљивије за добојске борце.

- На сваком постаменту била би исписана имена погинулих бораца са те регије, каже Душан Кнежевић, предсједник Предсједништва ГБО Добој.

Око 1.800 имена погинулих бораца трајно би било уписано на централни споменик. Њихова родбина и потомци чекају то годинама, а одужило се и због тога што су градске власти са ранијим структурама у Борачкој организацији умјесто у градском парку све то замислиле у спомен храму Рођења пресвете Богородице.

Борци кажу да је сљедећи корак да идејно рјешење представе градској управи и затраже сагласност за локацијске услове, а потом и дозволе.

- Надамо се да ће одмах, ако се буде прихватило и ако дају локацијску, да се иде на израду пројекта да би се кренуло у реализацију, истакао је члан Комисије за изградњу споменика, Душко Анић.

- Наша највећа жеља је да се тај споменик коначно почне градити. Мени као човјеку, борцу, инвалиду, је стало да се споменик почне градити а неважно је да ли ће он бити метар лијево или десно, додаје Спасоје Тодић, такође члан Комисије за изградњу споменика.

Одлуку о изградњи централног споменика у градском парку Народни хероји, градска борачка организација донијела је прије три године гдје је постављен и камен темељац.

Та локација дијелом је прихваћена, а дијелом оспоравана, али је једина која је утемељена на одлуци Скупштине БО, па ће тај орган одлучивати и у случају не буде ли постигнут коначан договор с градском управом.