latinica  ћирилица
04/02/2018 |  17:58 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Најснажнија сњежна олуја икад у Москви, има мртвих (ВИДЕО)

Најмање једна особа је изгубила живот а пет је повријеђено у Москви током најснажније сњежне олује икада забиљежене у граду откако се води евиденција.

То је саопштено из канцеларије градоначелника и метеоролошких служби.

У руској преијстоници је за 24 сата пало 43 центиметара снијега, што је више од половине онога што је пало током мјесец дана, саопштила је Национална метеоролошка служба.

"Једна особа је настрадала кад је дрво пало на далековод", навео је градоначелник Сергеј Собјањин, и додао да је према досадашњим информацијама олуја оборила 360 стабала.

Собјањин је путем Твитера поручио грађанима да буду опрезни и да ће се вријеме додатно погоршати.

На московским аеродромима је десетине летова каснило а више их је отказано.

Нешто раније је из Московског метеоролошког бироа речено да је у суботу у Москви пало 14 милиметара воде за 12 сати, чиме је оборен досадашњи рекорд из 1957.

Москву је погодила "Арктичка инвазија", која је донијела рекордне количине снијега и ледени арктички ваздух, изјавила је Татјана Познаикова, стручњак за метеорологију.

"Москва је у у центру великог циклона који се састоји од два мања - један долази са сјеверозапада а други са Медитерана преко Балкана, што отвара пут за хладни арктички ваздух. Зато кажемо да је Москва под арктичком инвазијом", рекла је она за Тасс.

Извор: Б92