latinica  ћирилица
06/02/2018 |  08:08 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Европска унија данас о Стратегији проширења за земље Балкана

Стратегија ЕУ за западни Балкан, која ће бити представљена данас у Стразбуру, представља нову визију куда иде регион до 2025. године, истакли су у Бриселу високи званичници Уније.
Сједница парламентарне скупштине у Стразбуру - Фото: СРНА
Сједница парламентарне скупштине у СтразбуруФото: СРНА

Представници ЕУ истичу да се политика проширења не мијења, с обзиром на то да се током прошлих деценија показала као веома успјешна, због чега и има јединствену подршку да би се партнерима са Балкана помогло да у политичком и економском смислу достигну стандарде ЕУ.

Високи званичници ЕУ наводе да би неки од партнера са Балкана до 2025. године могли бити спремни за чланство, а сама Стратегија требало би да буде схваћена као "отворена врата" и историјска прилика. Стратегија предвиђа усклађивање са заједничком спољном и безбједносном политиком Уније, посебно у вези са питањима миграција као и са питањем инфраструктурног повезивања. На европском путу земаља Балкана тренутно воде Црна Гора и Србија, што не значи да их и остале земље не могу сустићи, а регион се много промијено у односу на деведесете године прошлог вијека.

Представници ЕУ истичу да БиХ има перспективу да добије кандидатски статус, али да много зависи од политичке воље, што је јасно стављено до знања на недавном састанку чланова Предсједништва БиХ са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини. Наглашен је значај разговора у оквиру одговарања на Упитник Европске комисије у који су укључени сви нивои власти и представици ЕУ очекују одговоре на 15.000 до 16.000 страница.

Црна Гора је тренутно предводник земаља региона на путу ка ЕУ, с обзиром на то да је од 2012. године отворено 30 поглавља у преговорима. Слиједи Србија која треба да настави са дијалогом Београда и Приштине, Албанија чији приорит треба да буде реформа правосуђа, али и остале земље региона које све имају потписан Споразум о стабилизацији и придруживању, односно, формализован однос са ЕУ у смислу придруживања.

ЕУ је како, су истакли високи званичници, кључни партнер земаља региона као највећи инвеститор и донатор. Када је ријеч о утицају Русије и Кине, представници ЕУ истичу да није тајна да су многи активни на западном Балкану, што само по себи није проблем. Русија, како је речено, у погледу инвестиција није играч, док Кина кроз своју агенду "16 плус један" улаже и у земље чланице Евопске уније.

У Делегацији ЕУ у Сарајеву данас ће бити уприличен пренос конференције за медије из Стразбура, гдје ће Могеринијева и комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан представити Страгију за западни Балкан.

Извор: СРНА