latinica  ћирилица
06/02/2018 |  08:26 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Додик: Правни факултет једна од најважнијих високошколских установа (ФОТО)

Правни факултет Универзитета у Бањалуци прославља 43 године постојања и рада, а тим поводом промовисани су дипломирани правници и магистри, који су звања стекли у протеклих годину дана.
Правни факултет Бања Лука - Фото: РТРС
Правни факултет Бања ЛукаФото: РТРС

Промовисано је 127 дипломираних правника и два магистра правних наука.

Правни факултет Бањалука

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Правни факултет у Бањалуци једна од најважнијих високошколских установа у Српској и да постоји идеја да се овај, као и други факултети, што више интернационализују и привуку стране студенте.

Додик је изразио увјерење да ће са рејтингом који има Правни факултет, али и Универзитет у Бањалуци у цјелини, и убудуће привлачити младе људе.

"Чињеница да овај факултет постоји 43 године говори о томе да су многе генерације које су овдје школоване данас важни људи у друштвеном, политичком, правном и привредном систему Републике Српске", навео је Додик, који је присуствовао свечаности поводом 43 године постојања Правног факултета.

Он је додао да данас није само важан дан за Правни факултет у Бањалуци, већ и за друштво у цјелини, те честитао годишњицу овој високообразовној установи и захвалио на преданом раду и истрајности.

"Република Српска стратешки развија универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву и подржава развој приватног сектора у области високог образовања, иако нисмо задовољни у том погледу, јер је увођење приватног сектора довело до смањења нивоа знања", рекао је Додик.

Правни факултет Бањалука

Предсједник Српске је оцијенио да има и "перфектиних приватних универзитета".

"Мораћемо на том плану нешто да учинимо, ако желимо да очувамо дигнитет високог образовања", рекао је Додик.

Декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Жељко Мирјанић рекао да је Правни факултет једна од најважнијих високошколских установа у Српској и чије генерације студената креирају правни живот учествујући у раду институција, разних удружења, организација и привредних друштава.

"Поносни смо на наше студенте, а мислимо и да Република Српска и сви грађани могу бити поносни на овај факултет", рекао је Мирјанић новинарима.

Он подсјетио да ће данас бити промовисана нова генерација дипломираних студената који се уводе у академску заједницу.

Мирјанић је нагласио да су обавезе чланова академске заједнице да бране најважније правне и друштвене вриједности.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је Правни факултет један од најбоље организованих факултета у саставу овог универзитета и један од његових најстаријих чланова.

"Очекујемо да активностима Правног факултета, али и носилаца извршне и законодавне власти обезбиједимо апсолутно поштовање законских и подзаконских регулатива", рекао је Гајанин и додао да ће у томе допринос дати наставници, сарадници, односно бивши студенти Правног факултета.

Дипломирани правник Милица Буква каже да је Правни факултет завршила у року и да је данашњи дан круна њеног четворогодишњег рада.

Она је рекла да планира да одради приправнички рад и да настави даље мастер студије, те да положи правосудни испит и да се даље бави овом професијом.

Правни факултет Универзитета у Бањалуци данас је у оквиру свечаности обиљежавања 43 године постојања и успјешног рада промовисао 127 дипломираних правника и два магистра.

Свечаности су присуствовали и помоћник министра за високо образовање Радмила Пејић, правни стручњаци и бројни гости из јавног, друштвеног и научног живота Републике Српске.

Извор: М.Благојевић/СРНА