latinica  ћирилица
06/02/2018 |  11:29 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Србији и Црној Гори опет "побјегао" датум евроинтеграција

Предсједник Европске комисије, Жан Клод Јункер, изјавио је да 2025. није година када би Србија и Црна Гора "морале" да буду у ЕУ, већ да је то индидкативни датум и охрабрење.
Жан Клод Јункер  (Фото:anongalactic.com) -
Жан Клод Јункер (Фото:anongalactic.com)

“Погрешно је представити да смо ја и Европска комисија рекли да Србија и Црна Гора морају бити у ЕУ до 2025. године. Не, то је индикативни датум и охрабрење, тако да ове земље раде снажно и прате тај пут“, изјавио је Јункер у Стразбуру пред представљање Стратегије проширења.

Он истиче да су Србија и Црна Гора, као земље које су навише напредовале, добиле “нови датум који би требало да убрза ствари“.

“Желимо да видимо проширење на Западном Балкану, али не желимо да видимо улазак без испуњења услова. Они још нису испунили услове, а неки су далеко од тога“, нагласио је Јункер пред Европским парламентом.

Он је додао да ЕУ жели да “пружи руку“ својим партнерима на Западном Балкану и да им помогне да наставе “тежак пут" евроинтерација.

Још једном је истакао да неће бити проширења на Западни Балкан све док се прво не ријеше отворена питања граница.

"Рећи да ће се то рјешавати пошто се уђе у ЕУ неће се више догодити. Проблеми морају бити ријешени прије приступања или неће бити даљег приступања“, закључио је Јункер.

Извор: Спутњик