X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
06/02/2018 |  14:15 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Јуско: Турцима се жури са изградњом аутопута Сарајево-Београд

Министар комуникација и саобраћаја БиХ Исмир Јуско састао се с представницима Републике Турске, предвођеним замјеником генералног директора Дирекције аутоцеста Републике Турске Мехметом Тутасом.
Исмир Јуско са делегацијом Турске   (Фото: K. S./Klix.ba ) -
Исмир Јуско са делегацијом Турске (Фото: K. S./Klix.ba )

На конференцији за новинаре одржаној након састанка, министар Јуско је рекао да Турска жели да прикупи све информације и да ће сутра обићи сјеверне дијелове БиХ, а прекосутра и источне дијелове.

"У овом моменту тешко је дати прецизне податке о финасирању и који ће модел бити", навео је Јуско и додао да ће обје трасе бити грађене.

"Турска жели што прије да изради физибилити студију", нагласио је Јуско.

Халдун Коч, турски амбасадор у БиХ у име замјеника генералног директора Турске дирекције за путеве је рекао да је након прошлоседмичног састанка предсједник Турске позвао све релавантне институције и затражио од њих да започну са радом.

"Као резултат су двије техничке делегације започеле разговоре у Београду и Сарајеву. Циљ је да се из прве руке прикупе све информације. Говорити о неким модалитетима било које фазе је преурањено јер смо још у фази прикупљању свих података. Нешто конкретније бићемо у могућности рећи након што Турска обави своју студију", нагласио је Коч.

За Турску овај пројекат је регионално социо- економски прокејат и наш допринос развоју и јачању овог региона, рекао је Коч.

Додао је да је задовољан данашњом презентацијом из оба ентитета и задовољан што постоји општа подршка овом пројекту.

Наташа Костић, помоћник министра саобраћаја и веза Српске је истакла да су размијенили одређене податке и документацију с којима располаже Српска и ФБиХ.

Представници Републике Српске презентовали су који су то путни правци приоритет од Вукосавља до Бокељине и изградња брзог пута Сарајево - Вардиште.

"Када се изради студија оправданости онда ће се моћи дефинирати сви ови правци и радиће се овисно о финансијским могућностима", рекла је Костић.

Упитани да ли имају прецизне податке о дужини трасе и која је оквирна цијена трасе и које су опције финансирања, Јуско је истакао да је циљ састанка да се дефинише рута и цијена. Рекао је да ће обавити разговоре са представницима локалне заједнице.

Турски амбасадор одговарао је на питање које су опције финансирања и рекао да и у финансирању и у другим дјеловима изградње постоје многе опције.

"“Имамо компаније које имају много искуства, али на то ћемо моћи одговорити у другој фази. Важно је да изађемо на терен и видимо која ће опција бити боља и повољнија", навео је Коч.

Упитан да ли ће Турска финансирати обје трасе пошто није било сагласности Александра Вучића, предсједника Србије и Бакира Изетбеговића, члана Предсједништва БиХ око траса, те да је предсједник Турске рекао да је могуће финансирати обје трасе, турски амбасадор је поновио да је постигнута једна сагласност и политичка воља да се приступи изградњи и једне и друге трасе те да се створи инфраструктурни прстен.

Извор: Независне новине