latinica  ћирилица
06/02/2018 |  14:15 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Јуско: Турцима се жури са изградњом аутопута Сарајево-Београд

Министар комуникација и саобраћаја БиХ Исмир Јуско састао се с представницима Републике Турске, предвођеним замјеником генералног директора Дирекције аутоцеста Републике Турске Мехметом Тутасом.

На конференцији за новинаре одржаној након састанка, министар Јуско је рекао да Турска жели да прикупи све информације и да ће сутра обићи сјеверне дијелове БиХ, а прекосутра и источне дијелове.

"У овом моменту тешко је дати прецизне податке о финасирању и који ће модел бити", навео је Јуско и додао да ће обје трасе бити грађене.

"Турска жели што прије да изради физибилити студију", нагласио је Јуско.

Халдун Коч, турски амбасадор у БиХ у име замјеника генералног директора Турске дирекције за путеве је рекао да је након прошлоседмичног састанка предсједник Турске позвао све релавантне институције и затражио од њих да започну са радом.

"Као резултат су двије техничке делегације започеле разговоре у Београду и Сарајеву. Циљ је да се из прве руке прикупе све информације. Говорити о неким модалитетима било које фазе је преурањено јер смо још у фази прикупљању свих података. Нешто конкретније бићемо у могућности рећи након што Турска обави своју студију", нагласио је Коч.

За Турску овај пројекат је регионално социо- економски прокејат и наш допринос развоју и јачању овог региона, рекао је Коч.

Додао је да је задовољан данашњом презентацијом из оба ентитета и задовољан што постоји општа подршка овом пројекту.

Наташа Костић, помоћник министра саобраћаја и веза Српске је истакла да су размијенили одређене податке и документацију с којима располаже Српска и ФБиХ.

Представници Републике Српске презентовали су који су то путни правци приоритет од Вукосавља до Бокељине и изградња брзог пута Сарајево - Вардиште.

"Када се изради студија оправданости онда ће се моћи дефинирати сви ови правци и радиће се овисно о финансијским могућностима", рекла је Костић.

Упитани да ли имају прецизне податке о дужини трасе и која је оквирна цијена трасе и које су опције финансирања, Јуско је истакао да је циљ састанка да се дефинише рута и цијена. Рекао је да ће обавити разговоре са представницима локалне заједнице.

Турски амбасадор одговарао је на питање које су опције финансирања и рекао да и у финансирању и у другим дјеловима изградње постоје многе опције.

"“Имамо компаније које имају много искуства, али на то ћемо моћи одговорити у другој фази. Важно је да изађемо на терен и видимо која ће опција бити боља и повољнија", навео је Коч.

Упитан да ли ће Турска финансирати обје трасе пошто није било сагласности Александра Вучића, предсједника Србије и Бакира Изетбеговића, члана Предсједништва БиХ око траса, те да је предсједник Турске рекао да је могуће финансирати обје трасе, турски амбасадор је поновио да је постигнута једна сагласност и политичка воља да се приступи изградњи и једне и друге трасе те да се створи инфраструктурни прстен.

Извор: Независне новине