latinica  ћирилица
06/02/2018 |  16:19 | Аутор: РТРС

Путин погинулог пилота одликовао за хероја Русије

Предсједник Русије Владимир Путин данас је постхумно одликовао погинулог руског пилота Романа Филипова за хероја Русије, саопштила је прес служба Кремља.
Владимир Путин - Фото: Screenshot
Владимир ПутинФото: Screenshot

Мајор Роман Филипов постхумно је одликован за хероја Русије због храброст коју је показао док је обављао своју дужност, наведено је у саопштењу, пренио је ТАС С.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу претходно је постхумно номиновао Филипова за хероја Русије.

Тијело руског пилота Романа Филипова, који је погинуо након што су његов авион "Сухој 25" оборили припадници џихадистичке групе Тахрир ел-Шам изнад тероторије коју контролишу екстремисти, пренесено је раније данас у Русију, саопштило је руско Министарство одбране.

Тијело пилота стигло је у Русију уз помоћ турских власти, стоји у саопштењу руског министарства, пренио је Ројтерс.

Британска новинска агенција навела је да за сада нема детаља о томе како је преузето тијело пилота.

Филипов се катапултирао недалеко од села Тел Дебес и до посљедњег тренутка борио се против екстремиста оружјем које је имао код себе, наведено је раније у саопштењу руског министарства, пренио је ТАС С.

Џихадистичка група Тахрир ел-Шам преузела је одговорност за обарање руског борбеног авиона "Су-25" на сјеверу Сирије у суботу.

Та група, којој се раније прикључио и екстремистички Нусра Фронт, тврди да је авион оборила из ручног ракетног бацача, али није навела ко је одговоран за убиство пилота који се катапултирао.

Нусра Фронт је некада био огранак Ал Каиде у Сирији, подсјећа Ројтерс.

Извор: Танјуг