latinica  ћирилица
06/02/2018 |  16:36 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Дејтон је ту и ту ће и бити

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је након представљања Стратегије ЕУ за западни Балкан да нигдје експлицитно није наведено да ће се Дејтонски споразум морати мијењати, али да свакако постоје неки елементи дејтонског уређења који ће се морати модификовати у процесу приступања земље ЕУ.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс Гунар ВигемаркФото: СРНА

Вигемарк је прецизирао да постоје неки елементи Дејтонског споразума који су остварени попут Анекса седам, али и неке ствари попут етничког префикса у избору чланова Предсједништва БиХ које нису у складу са европским стандардима и принципима.

"Постоје неке ствари које ће се морати модификовати у процесу приступања, али Дејтон је ту и ту ће и бити", рекао је Вигемарк новинарима у Сарајеву.

Поводом данашњег представљања Стратегије ЕУ за западни Балкан до 2025. године Вигемарк је истакао да је ријеч о отвореној трци у којој ће сви бити једнако третирани, с тим да су неки имали боље стартне позиције.

"Али што се тиче сустизања, те ствари се могу и те како промијенити. Македонија дуго има статус кандидата, али дуго није остварила напредак. БиХ је прије 10 година била у позицији да оствари прави напредак, али је дошло до застоја", рекао је он.

Вигемарк је поручио свим политичарима у БиХ да је неопходно да имају један заједнички циљ без обзира из које етничке групе долазе, а то је да БиХ постане чланица ЕУ.

"Ако је то истина, дајте да радимо на заједничком питању. Видјели смо то и раније у прошлости да се то занемари или се европски пут користи као инструмент за различите интересе", рекао је шеф Делегације ЕУ.

Вигемарк је нагласио да очекује да одговори на Упитник ЕУ буду коначно спремни крајем фебруара како би Европска комисија могла приступити свом дијелу посла са оцјеном одговора.

Он је додао да је БиХ направила изузетан напредак у протекле три године захваљујући новом заједничком приступу ЕУ који је усаглашен прије три године у оквиру писане изјаве коју је потписало свих 14 парламентарних странака.

Вигемарк је напоменуо да, када је ријеч о дијелу Стратегије који се односи на БиХ, у коначној верзији нигдје нема навођења рокова 2019. и 2023. године, додајући да ЕУ не утврђује никакве датуме већ се фокусира искључиво на резултате.

"Немамо ми модел за БиХ. То је сет принципа, стандарда и правила које морате остварити као било која друга земља која жели постати чланица ЕУ. Постојеће чланице укључујући Румунију и Бугарску су, такође, морале испунити те стандарде", рекао је Вигемарк.

Он је напоменуо да је владавина права број један приоритет који укључује борбу против корупције, добру управу и унапређење јавне управе "с обзиром на неефикасан и пренапућен јавни сектор".

"Пуно је ствари које треба урадити и ми смо ту да вам пружимо подршку и
помоћ. Када кажем ми, мислим ми у ЕУ, јер не знам да вам се нуди нека друга алтернатива", рекао је Вигемарк.

Он је указао да ће се процесом приступања БиХ ЕУ догодити трансформација земље у смислу помака у бољем привредном окружењу и владавини права.

Шеф Делегације ЕУ је напоменуо да се у Стратегији ЕУ намјерно говори о шест партнера са западног Балкана, а не шест држава, јер нису све земље чланице ЕУ признале самопроглашено Косово.

Извор: СРНА