latinica  ћирилица
06/02/2018 |  16:57 | Аутор: РТРС

Грчка спрема обрт: Признаће Косово као "услугу" Америци?

Атина би могла да призна Косово, ако то затражи Вашингтон, из неколико разлога. Међу њима је највећи економски, због притиска који долази из ЕУ и Њемачке.
Грчко-македонски односи - Фото: илустрација
Грчко-македонски односиФото: илустрација

Други озбиљан разлог, како наводи Спутњик, јесте безбједносни, због аспирација Албанаца, али и Турака ка грчкој територији. Тај портал цитира ријечи Душана Јањића из Форума за етничке односе, који каже да се иза преговора о имену Македоније нашло и питање признања Косова.

Јањић напомиње да Вашингтон и НАТО, у оквиру нове политике Доналда Трампа, јачају свој притисак и у економском и политичком смислу. Он истиче да је Трампу један од приоритета јачање Америке на Балкану и потискивање Русије па је сигурно да ће НАТО ући у ту улогу.

"Садашње Владе Македоније и Грчке желе да ријеше проблем који имају, јер не можете бити члан НАТО-а ако имате проблем са неком од чланица. То што постоји снажна опозиција, неће ништа промијенити, као ни саме демонстрације деснице у Грчкој", увјерен је Јањић, уз напомену да ти догађаји могу само да повећају цијену коју ће Грчка тражити од Америке за ову, како је рекао "услугу".

На питање зашто би Грчка признала Косово баш сада, Јањић као одговор наводи неколико разлога: економску помоћ коју би добила од Америке и веома битан безбједносни аспекат.

"Грчку су толико економски притисле ЕУ и Њемачка, да она не може да дише. Атина сад тражи простор у коме би себи, између осталог, могла да олакша и економску ситуацију. Грци су све политичке процесе до сада завршавали врло прагматичном израчунатом цијеном. Нема разлога да то не буде и овога пута. Друга ствар је сама безбједност Грчке. Ако се не затвори питање Македоније, отвара се албанска претензија, а она таргетира и Епир, односно део Чамерије (област насељена Албанцима). Грци ће и због тога хтјети да затворе ово питање. Трећа ствар је Турска, јер је грчком национализму први непријатељ та земља. Грци виде да су позиције Турске пољуљане у НАТО-у, а њима је сарадња са Американцима драгоцјена због одбране статуса замрзнутог конфликта на Кипру. Све ово Грци морају да рјешавају уз појачану сарадњу са Американцима, јер су и Турци и Грци у НАТО алијанси", напомиње Јањић.

Саговорник Спутњика сматра и да не би смјело да се заборави да у Грчкој ради стално или привремено око 700.000 Албанаца, а да је њих још око 150.000 у кретању на релацији Македонија - Косово - Албанија - Грчка. То је, по његовим ријечима, јака дијаспора, тачније лоби, а јавност Грчке их је у посљедњих десетак година прихватила као чињеницу. Јањић каже да би признавање Косова од стране Грчке за Америку било огромна услуга.

Саша Боројевић, спољнополитички коментатор, подсјећа на документ агенције ЦИА, у коме је новчано изведена вриједност Косова у односу на Србију. У том документу, како наводи, пише да Косово са свим рудним богатствима вриједи око 500 милијарди долара, док остатак Србије са Војводином, негдје око 200 милијарди.

"Америци је, у овом сегменту, било изузетно битно да исфинансира грчке дугове како би успјели кроз Косово да направе Велику Албанију, а то је нешто чега се Грци и те како плаше. Јер када признате Македонију са већинским албанским становништвом, ви сутра имате проблем да ће Велика Албанија тражити и дио Грчке", наводи Боројевић.

У случају да се деси да Грчка, као највећ́а православна држава у овом региону, под притиском или одлуком њихове власти, ипак призна Косово, Боројевић сматра да би то значило разбијање великог православног блока. А то би, како каже, могло да угрози и њихово пословање са Кинезима, с обзиром на то да је ова држава купила луке у Грчкој, а и финансира брзе пруге ка Србији.

Подсјетимо, преговори око имена Македоније ушли су, према изјавама званичника из Атине и Скопља, у завршну фазу, а о томе би коначан суд требало да дају двије супротстављене стране. Њима у томе помаже специјални изасланик, амерички дипломата Метју Нимиц, који је посљедњих дана интензивирао посјете Македонији и Грчкој.

На целокупан ток преговора свакако да има утицаја и Стратегија ЕУ за проширење на Западни Балкан која је данас представљена у Бриселу, а у којој се, како је до сада објављивано у медијима, "ломе копља" око формулације рјешавања односа Београда и Приштине.

Извор: Б92, Спутњик