latinica  ћирилица
06/02/2018 |  17:03 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Црнадак поручио студентима: Конкурс неће бити поништен

Конкурс за пријем државних службеника у Министарству иностраних послова БиХ неће бити поништен, јер је расписан у складу са важећим Законом о државној служби БиХ, Правилником о унутрашњој организацији Министарства из 2013. године и објављен на сајту Агенције за државну службу БиХ, као и у дневним новинама у Републици Српској и Федерацији БиХ, тврди ресорни министар Игор Црнадак.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Реагујући на иницијативу Асосцијације студената Факултета политичких наука Сарајево "СПОНА", Студентске организације Факултета политичких наука Бањалука и Удружења "Хрватски студентски политолошки форум" Мостар да буде поништен конкурс за пријем државних службеника у том министарству, Црнадак је поручио да се лица која су завршила политичке науке у Бањалуци, Сарајеву и Мостару могу пријавити и учествовати на конкурсу на пет од шест расписаних позиција.

"Министарство иностраних послова БиХ нема право да дискриминише било кога, нити да некога ставља у привилегован положај, те позивам све заинтересоване за посао у овом министарству, који испуњавају услове, да се пријаве на поменути конкурс", навео је Црнадак, саопштено је из МИП-а.

Он је рекао да поштује студенте ових факултета и управо на основу договора на састанку који је имао са њиховим представницима, у мају ове године биће расписан конкурс у МИП-у за приправнике, на којем ће једном броју студената бити омогућено одрађивање приправничког стажа.

У саопштењу се додаје да је на поменутом састанку договорена и конкретна сарадња са три факултета из Бањалуке, Сарајева и Мостара, а одређена је контакт особа у кабинету министра, али да се студентске организације поменутих факултета и њихова руководства никада нису јавили, нити покренули конкретну иницијативу, иако је био такав договор.

Студенти факултета политичких наука у Бањалуци, Мостару и Сарајеву раније данас реаговали су на јавни оглас за попуњавање радних мјеста државних службеника у Министарству иностраних послова /МИП/ БиХ, захтијевајући од министра Игора Црнатка да поништи конкурс за посао.

Студенти су навели да у спорном огласу нису наведени посебни услови у виду усмјерења високог образовања, као и други посебни услови које кандидат мора да испуни, те да оглас није објављен јавно, односно није објављен на службеним страницама Министарства.

Студенти тврде да и поред одржаног састанка са Црнатком, на коме је договорена сарадња Министарства на чијем је челу и факултета политичких наука у БиХ, није дошло до промјена.

Извор: СРНА