latinica  ћирилица
06/02/2018 |  17:05 | Аутор: РТРС

Бојић: Покушај предизборног позиционирања странака

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић оцијенио је данас у Сарајеву да би отварање расправе о тексту химне БиХ у изборној години било искориштено за позиционирање странака у предизборној кампањи која је већ почела.
Борислав Бојић - Фото: СРНА
Борислав БојићФото: СРНА

Истичући да би у химни, грбу и застави требало да буду препознати конститутивни народи, људи који живе у БиХ Бојић је у изјави новинарима рекао да све што би проблематизовало питање симбола не може проћи.

Он није против тога да се покуша наћи рјешење за текст химне БиХ, али је против спорадичних иницијатива с тим у вези.

"Рјешење је могуће, само ако се о томе договоре конститутивни народи", рекао је Бојић.

Бошњачки делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сифет Поџић не вјерује да ће БиХ у овој години добити текст химне.

Изразивши жаљење што нема снаге и памети да парламент ријеши то питање, Поџић је оцијенио да је у претходном периоду било веома добрих приједлога за текст химне.

"Имали смо примјер господина /Душана/ Шестића у којем се не помиње нигдје ниједан народ, ниједна партија, помињу се само прелијепи крајолици и природне љепоте ове земље. То није прошло", подсјетио је Поџић.

Он сматра да би рјешење могло бити и да се преузме текст пјесме "Земљо моја" коју интерпретира Исмета Дервоз, а у којој се, како је рекао, нигдје не помињу ни народи, ни нације.

"Сигурно има јако лијепих приједлога и може се наћи рјешење да се нико не вријеђа, да се нико не промовише. Али, у тренутној ситуацији каква је у БиХ, у овој години - изборној години, мислим да је то апсолутно немогуће", рекао је Поџић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак навео је да није превелики оптимиста, али да није немогуће да БиХ добије текст химне.

Он је подсјетио да је потребно да уставноправне комисије оба дома парламента БиХ подрже иницијативу за усвајање текста химне БиХ да би то питање ушло у парламентарну процедуру.

Уставноправна комисија Представничког дома јуче је прегласавањем српских представника подржала иницијативу Скупштине Кантона Сарајево да химна БиХ добије текст.

Извор: СРНА