latinica  ћирилица
06/02/2018 |  18:58 ⇒ 07/02/2018 | 13:13 | Аутор: РТРС

Хоће ли и шта ће Турци градити – политика или математика? (ВИДЕО)

Потврђено је да је била преурањена вијест о спремности Турске да финансира изградњу обје трасе ауто-пута, коју је по повратку из Истанбула пласирао члан Предсједништва Бакир Изетбеговић.
Ауто пут - Фото: РТРС
Ауто путФото: РТРС

Делегација Турске данас јесте почела званичне разговоре и у Сарајеву и у Београду, али ће њихове намјере о трасама и начину финансирања бити објелодањене тек након детаљних анализа и израде студија оправданости.

Жеље су једно, али рачуница друго, а турски стручњаци који бораве и у Сарајеву и у Београду тек треба да израчунају трасе и километре и проток саобраћаја. Тако ће се политички договор Ердогана и Изетбеговића сада математички прорачунати, јер за изградњу тзв. прстена који би спојио Београд и Сарајево, за сада има само политичке воље.

Турска делегација жели да прикупи и најситније детаље ради израде студије изводљивости - истиче Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ.

Тек када се постојећа пројектна документација и стратешки планови прикупе из Српске и Федерације БиХ с једне и из Србије с друге стране услиједиће рачуница о реалности политичке воље турског предсједника о ктиторству на Балкану. За сада се једино зна да стратешки планови Српске исувише не одступају од планова којима се спекулише.

- Сви путни правци стратегијом су дефинисани и у наредном периоду ће се градити - поручује Наташа Костић, помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске.

Из Србије је и данас поновљена спремност да гради обје трасе ауто пута Београд – Сарајево, 60 километара од Пожеге до Котромана, те 21 километар, од Сремске Митровице до Бијељине.