latinica  ћирилица
07/02/2018 |  07:27 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

НСРС окончала расправу о концесијама (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске окончала је расправу о Приједлогу закона о измјенама и допунама закона о концесијама. Ово законско рјешење омогућиће повећање од десет одсто за концесионе накнаде за хидроелектране и термоелектране и ријешиће питање дуплог плаћања концесионих накнада за коришћење истог ресурса.
Сједница НС Републике Српске - Фото: РТРС
Сједница НС Републике СрпскеФото: РТРС

Опозициони посланици учествовали су о расправи о овом закону, али нису присуствовали завршним ријечима министра Петра Ђокића, јер није испуњен њихов захтјев да закон буде повучен из процедуре.

Аргументација опозиције за Ђокића је неприхватљива. Сматра да је дискусија опозционих посланика имала за циљ да Влада буде заустављена у намјери да регулише ову област и да буде остварен крајњи циљ, а то је квалитетније коришћење и заштита ресурса.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је вечерас да се Влада Српске у континуитету бави питањем концесија с циљем заштите и квалитетног кориштења ресурса у сврху развоја. Ђокић је у завршној ријечи о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о концесијама, након обављене расправе о том акту, навео да је било непримјерено све што се чуло од опозиционих посланика у вези са овом тачком дневног реда и да је Влада одговорно поступила што је овај законски приједлог упутила по хитном поступку.

"Разлози који су наведени у образложењу овог закона су јасни и иду у прилог да јачају нашу намјеру да уређујемо стање у Српској, да елиминишемо сваку врсту дискриминације или неравноправног односа унутар области концесија", каже Ђокић.

Он је навео да до сада у концесионом односу нису била јавна предузећа Српске, јер би то за њих било велико оптерећење, додајући да Српска, ако жели бити озбиљан партнер инвеститорима, мора сваку област да уреди и организује извршење свих прописа на једнак начин, без изузетака.

"Зато је измјена и допуна овог закона ишла у правцу да се уреди ова област, да се потпуно у њој уједначе односи и да се ти односи ускладе и у једнак положај доведе све оне који су предмет овог закона", појаснио је Ђокић.

Сједница Народне скупштине Српске биће настављена сутра разматрањем Приједлога закона о престану важења Закона о накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије по хитном поступку.

Посланици ће по хитном поступку разматрати Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање по пројекту изградње ауто-пута Бањалука-Добој.

По хитном поступку биће разматран и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске".

Сједница ће бити настављена у 10.00 часова.

Посланик СП-а у Народној скупштини Републике Српске Зденка Гојковић изјавила је да Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама по хитном поступку има и циљ елимисање дуплирања накнада, чиме ће бити створени бољи услови за привлачење страних инвеститора.

Према њеним ријечима, важно је и то да су овим законом одређени једнаки услови пословања на тржишту, без обзира да ли је ријеч о субјекту у приватном или јавном власништву, а и штите се стечена права локалних заједница, којима се даје могућност веће концесионе накнаде.

"Од тих прихода највећи дио - 95 одсто иде у буџет локалних самоуправа што ће имати значајног утицаја на њихов раст и развој, а пет одсто концесионе накнаде иде у републички буџет", додала је Гојковићева.

Посланик СП-а Слободан Протић рекао је да је овај законски приједлог добар јер разрјешава дилему неравноправног положаја концесионара, посебно у области енергетике и та мањкавост се рјешава, те да је важно да овим законом локалне заједнице ништа не губе што се тиче концесионих накнада.

Посланик НДП-а Драган Чавић навео је да је ово штетан закон и да пружа простора за манипулације, што се нарочито види у распону између концесионих накнада од 0,5 до пет одсто.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да ће овај закон донијети штету Српској, јер се даје могућност да се и даље "арчи природно богатсво".

Посланк СДС-а Вукота Говедарица сматра да је овај акт требало упутити у форми нацрта о коме би се расправљао и у Народној скупштини и на јавним расправама, а не послати га у хитну процедуру.

Он је истакао да предлагач закона на овај начин један системски закон "ломи преко кољена", јер ће овакав закон оставити посљедице по обичног човјека.

Он је апеловао да се овај закон повуче и упути у редовну процедуру.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вуковић изјавио је вечерас да Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама третира изузетно важну област у којој је било доста проблема и да ће Клуб посланика СНСД-а подржати овај закон.

Он сматра да електропривредна предузећа немају као до сада потребе да праве своје правилнике о начину плаћања концесионе накнаде, као и да је добро што је предвиђено повећање концесионе накнаде за термоелектране и

Посланик СРС Републике Српске Миланко Михајилица оцијенио је да је овај законски приједлог смишљен у интересу крупног капитала.

Посланик коалиције "Домовина" Адмир Чавка навео је да овај закон треба озбиљно схватити и да се према концесијама треба односити домаћински.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић навео је да се измјенама и допунама Закона о концесијама повећава концесиона накнада за хидроелектране и термоелектране за 10 одсто. Образлажући овај акт у Народној скупштини, Ђокић је рекао да се њиме штите и ранија права локалних заједница као корисника концесионе накнаде, тако што им неће бити смањен приход по том основу. Додао је да се овим законским рјешењем предвиђа и већи обухват електроенергетских субјеката који ће уплаћивати концесиону накнаду.

- Овим законом се уређује и ситуација када концесионар у свом саставу има рудник и термоелектрану, на начин да му се концесиона накнада за количине угља које користи за производњу електричне енергије у термоелектрани не обрачунава посебно, него је плаћа у виду концесионе накнаде кроз произведену струју - истакао је Ђокић.

Посланик СНСД-а Вања Бајић нагласио је да се сада поставља питање да ли ће повећање концесионе накнаде уједно значити и аутоматско повећање произведене струје. Према његовим ријечима, овај акт треба подржати јер доноси добра рјешења.

Посланик СДС-а Миладин Станић сматра да, када је ријеч о концесијама, у Српској влада хаос, те да је ову област неопходно уредити, прво због интереса локалних заједница, а затим и Републике. Истако је да са неодговорним концесионарима треба одмах раскинути уговоре.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић оцијенио је да давање природних богатстава под концесије представља начин да се поправи стање у буџету.

- Нема ниједног логичног разлога да се овај акт упути непосредно пред скупштинску сједницу по хитном поступку, јер је ријеч о природним ресурсима. Прије тога требало је направити анализу шта тај закон доноси - рекао је Крсмановић и затражио да се предложени закон повуче из скупштинске процедуре.

Посланик ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да се Приједлогом закона о измјенама и допунама закона о концесијама по хитном поступку предвиђа и даље изградња енергетских објеката у заштићеним подручијима, чиме се доказује "да природа губи битку са капиталом". Каже да ће поједине одредбе овог закона ићи на оцјену уставности пред Уставни суд.

Посланик СДС-а Наде Планинчевић изразио је незадовољство што овај законски приједлог иде по хитној процедури и што је достављен пред почетак скупштинсог засједања. Оцијењује да се годинама из извјештаја Комисије за концесије види велика диспропорција између расположивих ресурса датих под концесију и прихода по том основу.

.... Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Србије Сребренка Голић навела је да је циљ доношења измјена и допуна Закона о управљању отпадом по хитном поступку да се обезбиједе услови за управљање отпадом тако се не угрожава здравље људи и животна средина. Образлажући приједлог овог закона, Голићева је истакла да је његов циљ превенција настајања отпада, посебно развојем чистијих технологија и рационалним коришћењем природних богатстава.Она је навела да је циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом и отклањање опасности од његовог штетног дејства на здравље људи и животну средину, те поновно искоришћавање и рециклажа отпада.

Голићева је навела да се овим законом дефинише развој поступака и метода за одлагање отпада, за санацију неуређених одлагалишта отпада, праћење стања постојећих и новоформираних одлагалишта отпада и развијање свијести о управљању отпадом.

Њиме се уређује питање доношења рјешења о плаћању накнаде, као и рјешења о ослобађању од плаћања накнаде.

Овим законом се прописује која правна лица су оснивачи оператера система управљања амбалажом и амбалажним отпадом, као и начин на који оператер обавља своју дјелатност.

..... Потпредсједница Владе Сребренка Голић изјавила је да нема званичних информација из Хрватске да та држава и даље намјерава да одлаже радиоактивни отпад на подручју Трговске горе у непосредној близини границе са БиХ.

- Мећутим, ми не мирујемо и завршавамо једну фазу која се односи на то да се подручје ријеке Уне око Новог Града прогласи парком природе, односно заштићеним подручјем - рекла је Голићева, одговарајући на посланичка питања.

Она наводи да је ОЕБС заинтересован за овај проблем с обзиром на противљење Републике Српске и ФБиХ и настојање да се спријечи одлагање нуклеарног отпада на граници.

Министар правде Антон Касиповић је оцијенио да подношење тужби против Српске у име лица која су током рата наводно била у логорима и која за те тужбе нису знала, представља злоупотребу и кориштење недопуштеног политичког алата у правосудном поступку.

- Разумијем муку тих људи, али није моје да савјетујем, нити да коментаришем правоснажне пресуде. Када бих ја био у таквој ситуацији, ја бих тужио оног ко је тужио у моје име без овлаштења. Разумијем да је ријеч о манипулацији - рекао је Касиповић.

Он је навео да се то уједно може оцјенити и као и груб напад на Републику Српску.

..... Став Владе Републике Српске је да је формирање заједничког регистра пољопривредних газдинстава на нивоу БиХ супротно уставним надлежностима ентитета, рекла је потпредсједник Владе Српске Сребренка Голић, у одговру на посланичка питања. Навела је да сваки од ентитета, према уставним надлежностима, треба да има свој регистар пољопривредних произвођача.

- У Српској постоји око 98.000 регистрованих пољопривредних произвођача, а у ФБиХ око 40.000. Свако треба да посједује свој регистар и на основу њих се увијек може доћи до тачних података - рекла је Голићева.

Изразила је наду да ће ресорно министарство, Институт за заштиту здравља, те здравствене установе учинити све како не би дошло до епидемије малих богиња у Републици Српској, као и да се прати ситуација у Србији у вези са тим.

Голићева је навела да споменик погинулим борцима НОР-а на Тјентишту у НП Сутјеска није угрожен клизиштем, јер се налази на чврстој подлози.

Министар финансија Српске Зоран Тегелтија рекао је да Стални одбор за финансијску стабилност БиХ, који је 2009. године формиран као помоћни орган Фискалног савјета БиХ, има савјетодавну улогу и нема могућност да доноси одлуке, па ни одлуку у вези супервизије банака.

Он је навео да су у допунском писму намјере ММФ које су потписали ентитетски министри финансија и премијери, дефинисане све обевзе, те да су табеларно наведене мјере које би поједини нивои власти требало да предузму. Додао је да се ово допунско писмо намјере налази на сајту Министарства финансија.

Министар за избјеглице и расељена лица Српске Давор Чордаш рекао је да је планирано да ове године буде завршена изградња 800 стамбених јединица за избјегла и расељена лица у Републици Српској у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма.

Одговарајући на посланичка питања, министарка породице, омладине и спорта Српске Јасмина Давидовић рекла је да ће настојати да ове године буде повећан број стипендија које ово министарство даје перспективним спортистима.

.....Усвојеним дневним редом предвиђено је разматрање по хитном поступку Приједлога одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци и Међународној банци за обнову и развој по пројекту реструктурисања Жељезница Српске. За усвајање дневног реда гласало је 46 посланика, 24 су била против и један уздржан.

Посланици ће по хитном поступку разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама.

По хитном поступку биће разматрани Приједлог закона о престанку важења Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање по пројекту изгрдање аутопута Бањалука - Добој.

У допуњени дневни ред је по хитном поступк уврштен и Приједлог одлуке о износу гаранције које може издати Република Српска у овој години.

На дневном реду 23. редовне сједнице су Приједлог закона о средњем образовању и васпитању, Приједлог закона о гасу, Приједлог закона о страним улагањима и Приједлог закона о бањама.

Народна скупштина разматраће и Приједлог закона о хемикалијама, Нацрт закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске и Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре.

Са дневног реда повучени су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити од пожара, Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење и Нацрт закона о измјенама и допуни закона о студентском организовању.

Повучени су и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дувану, те Нацрт стратегије заштите здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење од 2018. до 2023. године.

Након што је усвојен дневни ред, у Народној скупштини дата је получасовна пауза на захтјев Клуба посланика НДП-а.

Након изјашњавања о дневном реду, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић требало би да одржи конференцију за новинаре.

Посланик НДП-а Драган Чавић тврди да се Влада Српске "безочно односи према парламенту", што је, како каже, видљиво и из материјала који су достављени по хитном поступку.

- Народну скупштину би до октобарских избора требало распустити, јер се руши сва дефинисана пракса. Влада се не понаша у складу са Уставом, законом и пословницима. Наша улога ће бити да штитимо уставну улогу институција, ако то ви нисте у могућности - рекао је Чавић.

Он каже да опозиција не може прихватити "бахато понашање" и сматра да је предсједник НСРС Недељко Чубриловић могао ауторитетом "каналисати неке ствари".

- У раду ћемо учествовати и критиковати овакав дневни ред. Међутим, однос према нашим интерпелацијама утицаће на дјеловање у Народној скупштини - додао је Чавић.

Шеф Клуба посланика СДС-а у НСРС Вукота Говедарица тврди да по хитном поступку у скупштини могу искључиво бити разматрати закони, а не одлуке, што је дефинисано Пословником о раду."

- Пословником о раду Народне скупштине Републике Српске дефинисано је да одлуке не могу бити разматране по хитном поступку. Одлуке које су предложене могу бити разматране у редовној процедури, али је очигледно да вам се жури да би што више задужили грађане Републике Српске - рекао је Говедарица током расправе о Приједлогу дневног реда.

Прву сједницу након зимске паузе обиљежила је расправа опозиције о записницима са претходних засједања на којима је опозиција покушала да блокира рад парламента, али и тражење одговора ко је приликом гласања злоупотребио идентификациону картицу посланика који у том тренутку није био у сали.