latinica  ћирилица
07/02/2018 |  10:19 ⇒ 10:21 | Аутор: РТРС

Британски Дом лордова жели Македонију у НАТО

Дом лордова, горњи дом Парламента Велике Британије, сматра да Македонија треба да постане чланица НАТО-а без обзира на то да ли ће бити ријешен спор са Грчком у вези са називом ове бивше југословенске републике.
Зграда НАТО-а (Фото:Sputnik/ Alexey Vitvitsky) -
Зграда НАТО-а (Фото:Sputnik/ Alexey Vitvitsky)

Дом лордова у Стратегији за Велику Британију и будућност западног Балкана оцјењује да Македонија треба да буде примљена у НАТО јер би то допринијело миру и стабилности региона.

"Сагласни смо са подршком Владе за чланство у НАТО Македоније и БиХ. Ако испуњавају основне захтјеве за чланство, њихова интеграција у НАТО биће корак ка већој стабилности у региону", наводи се у Стратегији.

У Стратегији, коју цитирају скопски медији, наводи се и изјава премијера Велике Британије Терезе Меј од 17. јануара да је западни Балкан регион у којем ће британска Влада и даље промовисати просперитет, стабилност и безбједност.

Ово је прва државна институција у Европи која се јавно заложила за пријем Македоније у НАТО без ријешеног спора у вези са називом.

Велика Британија ће бити организатор овогодишњег Самита за западни Балкан.

Према истраживањима јавног мњења, готово 70 одсто грађана Македоније подржава чланство у НАТО.

Македонија је била на корак до чланства у НАТО на Самиту Алијансе у Букурешту 2008. године, али је Грчка уложила вето због неријешеног проблема у вези са називом.

Извор: СРНА