latinica  ћирилица
07/02/2018 |  12:02 ⇒ 12:03 | Аутор: РТРС

"Заштићеним подручјем против одлагалишта радиоактивног отпада"

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је заштита доњег тока ријеке Уне, у смислу проглашења претходне заштите Парка природе "Уна", један од начина борбе против изградње одлагалишта истрошеног и радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској, у непосредној близини границе са БиХ.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Голићева је нагласила да ће међународна јавност тешко прихватити изградњу једног таквог објекта у непосредној близини заштићеног подручја, саопштено је из ресорног министарства.

"Министарство ће и даље настојати да заштити интересе Републике Српске и БиХ, у оквирима својих надлежности, те ће са другим надлежним тијелима, у складу са одредбама међународних конвенција, радити на спречавању кршења права сусједне државе, што ће у случају наставка иницијативе хрватске стране имати за исход покретање спора пред међународним судом", истакла је Голићева на састанку са замјеником шефа Мисије ОЕБС у БиХ Александром Чуплигином.

Она је саговорника упознала са активностима које Министарство спроводи да би било проглашено заштићено подручје доњег тока ријеке Уне на подручјима општина Нови Град, Козарска Дубица, Костајница и Крупа на Уни.

Осим о активностима на спречавању изградње одлагалишта отпада на Трговској гори, Чуплигин и Голићева су разговарали и реализицаји пилот-пројеката за увођење једношалтерског система издавања грађевинских дозвола.

Голићева је саговорника информисала о настојањима Министарства да у правни систем и праксу Републике Српске буде уведен систем електронског издавања грађевинских дозвола, те истакла да су активности усмјерене на побољшање привредног амбијента и једноставнијег остваривања права свих грађана.

Чуплигин је поздравио подршку коју Министарство пружа јединицама локалне заједнице у реализицаји наведеног пилот-пројеката.

Састанку је присуствоао и шеф бањалучке канцеларије ОЕБС Дмитриј Јорданиди.

Извор: СРНА