latinica  ћирилица
07/02/2018 |  12:33 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Суђење за Орашје прекинуто због техничких проблема

Суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране, који су оптужени за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, данас је у Суду БиХ прекинуто због техничких проблема са видео линком из Београда.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Лоше везе између судова у Сарајеву и Београду онемогућиле су да започето давање исказа свједока Тужилаштва БиХ Јоке Божић, која је живјела у Буковој Греди код Орашја, буде доведено до краја.

Након више прекида на везама, Суд је одлучио да данашње рочиште буде прекинуто.

Тужилац Миланко Кајганић је рекао да ће покушати да Божићеву, која сада живи у Новом Саду, доведе у Суд БиХ у Сарајеву, а уколико то не буде могуће због старости и њеног лошег здравственог стања, те бриге око веома болесног супруга, предложио је да на наредном рочишту буде прочитан њен исказ.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва - убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту, учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Наставак суђења заказан је за 14. фебруар.