latinica  ћирилица
07/02/2018 |  16:22 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

Рузмарин штити мозак

Рузмаринова активна супстанца корнозик ацид штити мозак од шлога и неуродегенерација, насталих усљед оштећења које су изазвали слободни радикали.
Рузмарин (Фото: Shutterstock) -
Рузмарин (Фото: Shutterstock)

Рузмарин није само зачинска биљка која даје посебан укус јелима, већ и заштитник мозга. Његова активна супстанца корнозик ацид штити мозак од шлога и неуродегенерација, насталих усљед оштећења које су изазвали слободни радикали. Алцхајмерова болест је једно од најпозантијих неуродегенеративних обољења које је условљено штетним дјеловањем слободних радикала, истакли су научници истраживачких центара у Лос Анђелесу и Јапану.

У експериментима које су изводили др Такуми Сатоха у Јапану и др Стјуарт Липтон у Лос Анђелесу показало се да корнозик ацид постаје активан под утицајем слободних радикала, нападајући их умјесто неурона, тако да неурони остају очувани. На тај начин он преузима улогу активног лијека, а не изазива никакве нежељене ефекте.

Дјелује кроз механизам назван редокс хемија, гдје се електрони пребацују са једног молекула на други да би активирали имуни одговор организма. У овој истраживачкој авантури можда је најважније да би евентуално нови неуролошки лијекови са љековитим састојцима из рузмарина, били апсолутно нешкодљиви за људе, поручују научници.

Извор: аАенције