latinica  ћирилица
07/02/2018 |  18:22 ⇒ 08/02/2018 | 12:59 | Аутор: РТРС

Бијељина - Почела смотра археолошког филма

Њемачки документарни филм "Крвави плијен" и српска филмска прича о Лепенском виру и најстаријим пронађеним грађевинама у Европи отворили су вечерас Смотру археолошког филма у Бијељини.
Бијељина: Градска управа - Фото: РТРС
Бијељина: Градска управаФото: РТРС

Музеј Семберије организатор је ове смотре, која се осми пут реализује у Бијељини, у сарадњи са Народним музејом у Београду.

Публика ће имати прилику да погледа по два филма, аутора из Србије, Њемачке и Италије и три филма из Словачке.

У Музеју Семберије истичу да су изабрани филмови високонаучног квалитета и са атрактивним приступом културној баштини, због чега омогућавају свима које привлаче старе цивилизације да се упознају о значајним и драгоцјеним свјетским споменицима.

Филмови ће бити емитовани сваке сриједе до краја фебруара у просторијама Музеја Семберије, с почетком пројекција од 18.00 часова.

Улаз за посјетиоце је слободан.

"Крвави плијен" је документарни филм о трговини античким умјетничким благом које се користи и за финансирање рата и других видова насиља, наводи се у најави из Музеја Семберија.

Филм "Доме, слатки трапезоидни доме" у режији Ненада Поповића из Србије, приказује нову перспективу у разумијевању куће Лепенског вира на Ђердапу, мјесту на Дунаву гдје је прије 8.000 година човјек направио најстарије пронађене грађевине у Европи.

Друге фебруарске сриједе, гледаоце очекују италијански филмови о старогрчкој колонији Кирени у Либији по којој је читав овај простор у прошлости називан Киренаика, као и подјели поморске моћи између Етрураца, Феничана и Фокејаца.

У сриједу, 21. фебруара на репертоару су филмови словачког редитеља Станислава Манце о производњи метала, занатима и духовном животу у бронзаном добу.

Осма Смотра археолошког филма биће завршена филмским причама о пљачкашима храмова и путу познате камбоџанске статуе од кмерског храма у џунгли до аукцијске куће "Сотби" у Њујорку и древним стаништима у средњем току ријеке Колубаре.

Извор: СРНА