latinica  ћирилица
08/02/2018 |  07:36 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Парламент Српске усвојио Закон о концесијама (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о концесијама и Закон о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Сједница ће бити настављена у понедјељак, 12. фебруара, расправом о Приједлогу закона о престанку важења Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије по хитном поступку.

Посланици су данас почели расправу о овом закону који је у вези са усвојеним измјенама и допунама Закона о концесијама. Накнаде које су призвођачи електричне енергије плаћали локалним заједницама према овом закону престају да важе, а плаћаће се према одредбама Закона о концесијама. 

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је, образлажући овај приједлог, да су разлози за доношење Закона посљедица упућивања у скупштинску процедуру Закона о измјенама и допунама Закона о концесијама, којим се приступа уређењу концесионе накнаде у области енергетике на јединствен начин за све субјекте.

- С обзиром на наведену измјену, даље егзистирање Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије представљало би извор двоструког оптерећења за привредне субјекте у овој области - рекао је Ђокић.

Ђокић је новинарима у холу НСРС изјавио да је важно да Влада Српске није подлегла притисцима опозиције, која жели да блокира развој Српске.

Посланик Клубa ПДП-а Адам Шукало рекао је да је данашњим гласањем прекршен Пословник о раду НСРС јер се, уз законе о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом и о измјенама и допунама Закона о концесијама, морало гласати и о Приједлогу закона о престанку важења Закона о накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије.

Шукало је навео да се долази у колизију због повезаности Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о концесијама и Приједлога закона о престанку важења Закона о накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије, те најавио да ће поднијети захтјев за оцјену уставности и законитости Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о концесијама.

Предсједник парламента Српске Недјељко Чубриловић је нагласио да Пословник није прекршен.

Посланици ће, у наставку сједнице у понедјељак, разматрати по хитном поступку приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање по пројекту изградње ауто-пута Бањалука-Добој.

По хитном поступку биће разматран и приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по пројекту реструктурисања Жељезница Републике Српске.