latinica  ћирилица
08/02/2018 |  12:41 | Аутор: РТРС

Затражен обилазак села Кукавице

На обновљеном суђењу четворици бивших припадника такозване Армије БиХ за злочин почињен над Србима у Рогатици, одбране су затражиле да се обиђе локалитет Кукавица и терен којим се кретао конвој у којем је убијен 21 цивил, а 39 рањено.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Тужилаштво БиХ је навело да остаје код раније проведених доказа из оптужнице, предложивши да се искази свједока репродукују.

Браниоци оптужених Мухамеда и Тарика Шишића, Емира Драковца, те Азиза Шуше су предложили да се изађе на лице мјеста у село Кукавице код Рогатице и да се обиђе шири рејон на том простору, мјесто одакле је кренула колона са српским цивилима, те пут којим су се кретали.

Бранилац оптуженог Мухамеда Шишића, Мухидин Капо је рекао да ће се обиласком села Кукавице провјерити исказ заштићеног свједока Тужилаштва БиХ "СТ-2", преноси Бирн.

"Инсистирамо на увиђају лица мјеста јер тврдимо да "СТ-2" није могао видјети догађај због конфигурације терена. Одговорно тврдим да он то није могао видјети", додао је Шушин адвокат Сенад Дуповац.

Адвокат Фахрија Каркин, који брани Драковца, затражио је да се поновно саслушају свједоци "СТ-1" и "СТ-2" како би се, између осталог, утврдило да ли се радило о цивилној или војној колони.

Међу предложеним доказима је и књига Рајка Кушића, бившег команданта Рогатичке бригаде Војске Републике Српске /ВРС/, којом желе доказати да су се тим локалитетом кретали и војници, не само цивили.

Предсједавајући Судског вијећа Мирза Јусуфовић је навео да је донесена одлука да се репродукује исказ свједока "СТ-2", а у погледу осталих приједлога ће накнадно одлучити.

До поновног суђења је дошло након што је Апелационо вијеће укинуло у ослобађајућем дијелу првостепену пресуду Мухамеду и Тарику Шишићу, Драковцу, те Шуши, док је у осуђујућем потврдило 14-годишњу казну Драковцу за злочин почињен у селима Вратсалићи код Рогатице и Зебина Шума /општина Фоча/.

Драковац је осуђен да је, заједно с другом особом, учествовао у убиству и скрнављењу тијела цивила Милоша Ковачевића у Вратсалићима, те за мучење заробљеног припадника ВРС.

Првостепеном пресудом из марта 2017. године Драковац је ослобођен оптужбе да је, заједно са Мухамедом и Тариком Шишићем те Шушом, учествовао у нападу на конвој у Кукавицама када је смртно страдао 21 цивил, а 39 их је рањено.

Наредно рочиште је заказано за 7. март.

Извор: СРНА