latinica  ћирилица
08/02/2018 |  13:20 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Наређено уклањање наплатних кућица Гламочани - Бањалука

Главни републички саобраћајни инспектор наложио је јуче Рјешењем ЈП Путеви Републике Српске да у року од 45 дана уклони наплатне кућице на магистралном путу М-16 на дионици Гламочани - Бања Лука.
Наплата путарине - Фото: СРНА
Наплата путаринеФото: СРНА

Установљено је да ова локација представља опасно мјесто на којем се догађају саобраћајне незгоде са посљедицама по живот и здравље људи.

Према расположивим статистичким подацима у периоду од 06.02.2015. године до 06.02.2018. године, на спорној локацији догодило се 48 саобраћајних незгода приликом којих су двије особе погинуле, три тешко и 11 лакше повријеђено, а у 32 случаја дошло је до материјалне штете.

Све незгоде су биле са једним учесником и идентичних карактеристика, гдје је до несрећа долазило због удара возила у наплатне кућице.

Постављањем вибрационих трака до мање незгода код наплатних кућица

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је да би учесталост саобраћајних незгода код наплатних кућица на магистралном путу Бањалука-Клашнице у Гламочанима могла бити смањена постављањем вибрационих трака и бољим освјетљењем те локације.

Радовић је истакао да би то било пожељно урадити како би се повећала безбједност саобраћаја док се наплатне кућице и званично не уклоне.

"Ако на прилазима наплатним кућицама на другим дијеловима ауто-пута имамо вибрационе траке које упозоравају возаче да смање брзину, зашто исте не бисмо поставили са обе стране прилаза кућицама у Гламочанима? Ту би било добро поставити јаче, као у бањалучком насељу Борик, које су се показале дјелотворним јер су тамо годинама возачи прекорачивали брзину", објаснио је Радовић.

Он је рекао да је покретање процедуре постављања вибрационих трака или других мјера обезбјеђења до коначног уклањања наплатних кућица у Гламочанима у надлежности Јавног предузећа "Путеви Републике Српске".

"Мислим да се те ствари могу релативно брзо урадити", рекао је Радовић.

Извор: Агенције