latinica  ћирилица
08/02/2018 |  13:56 ⇒ 13:56 | Аутор: РТРС

Гајић: Сви да помогну у санацији клизишта на Тјентишту

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Благоја Гајић позвао је све нивое власти у БиХ да финансијски и на сваки други начин помогну санирање клизишта које угрожава спомен-костурницу и споменик погинулим борцима НОР-а у Бици на Сутјесци.
Тјетнтиште - клизиште - Фото: РТРС
Тјетнтиште - клизиштеФото: РТРС

Гајић је рекао Срни да ће и СУБНОР у складу са финансијским могућностима учествовати у заустављању клизишта код овог споменика на Тјентишту у Националном парку "Сутјеска", додајући да се не смије дозволити да буду угрожени посмртни остаци више од 3.300 бораца Битке на Сутјесци.

Он је истакао да је СУБНОР упознат и да подржава акције надлежних инситуција Републике Српске на плану санације, истичући да ситуацију и даље отежавају падавине које могу створити нове проблеме.

"Овај споменик треба што прије вратити у првобитно стање, јер је, уз Козару, једно од најзначајнијих обиљежја Народноослободилачке борбе на просторима бивше Југославије. О томе говоре размјере Битке на Сутјесци коју је Народно-ослободилачка војска водила против фашиста и њихових слуга", рекао је Гајић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић јуче је навела да споменик погинулим борцима НОР-а на Тјентишту у Националном парку "Сутјеска" није угрожен клизиштем јер се налази на чврстој подлози, али да је спомен-костурница доведена у питање.

СУБНОР Црне Горе недавно је понудио Националном парку "Сутјеска" финансијску помоћ у санацији клизишта, а иницираће и окупљање представника борачких удружења из свих некадашњих југословенских република с циљем покретања шире кампање за ревитализацију Спомен-комплекса Битке на Сутјесци.

Обилне падавине су 3. фебруара на Тјентишту изазвале покретање клизишта које је угрозило простор на којем се налази спомен-костурница и споменик страдалим борцима Битке на Сутјесци.

Споменик је као знак сјећања на ову битку у Другом свјетском рату откривен 1971. године и чине га два симетрична и висока бетонска крила између којих је продор обликован борцима и колонама у покрету.

Спомен-костурница у којој су посмртни остаци 3.301 борца Битке на Сутјесци изграђена је 1958. године.

Извор: СРНА