latinica  ћирилица
08/02/2018 |  14:18 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

До 31. марта креирање закона за знаковном језику

Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић изјавио је данас да би до 31. марта требало да буде креиран закон о знаковном језику.
Прес конференција Савеза слијепих - Фото: СРНА
Прес конференција Савеза слијепихФото: СРНА

Сузић је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да је обезбијеђена редовност исплата накнада за помоћ и његу другог лица, захваљујући одлуци Владе Републике Српске да те накнаде буду исплаћиване до 20. у мјесецу.

Он каже да је Влада донијела одлуку да се до 20. у мјесецу за претходни мјесец врши исплата тих накнада за помоћ и његу другог лица.

- Да нисмо вршили додатни притисак то се не би десило, с тим што још постоји проблем у општинама које нису измириле заостале обавезе, попут Лопара, Угљевика, Српца, Кнежева - навео је Сузић.

Он је најавио да би сутра требало да буде одржан четврти састанак Радне групе за унапређење положаја лица са инвалидитетом, изразивши наду да ће се разумним мјерама успјети да се изборе за повољнији статус ове популације.

Сузић наводи да Савезу значајно отежава рад то што му се средства из буџета Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске исплаћују крајем године или почетком наредне за претходну.

- Надамо се да ћемо успјети обезбиједити да нам се та средства дозначују барем квартално - рекао је Сузић.

На данашњој конференцији за новинаре представљено је признање које је Савез слијепих добио поводом Дана Републике, као и монографија "Четврт вијека бриге о слијепима" и пројекат "Услужни сервиси подршке".

Сузић је подсјетио да је предсједник Републике Српске Милорад Додик, поводом Дана Републике, одликовао Савез Орденом Његоша трећег реда, што је, како је оцијенио, потврда да су на правом путу и даје подстек за даљу борбу за унапређење статуса ове организације и њеног чланства.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Бранка Сладојевић рекла је да је Савез слијепих већ двије године на буџету ресорног министарства и да годишње добија 32.500 КМ.

Осим тога, каже Сладојевићева, Министарство даје подршку пројектним активностима Савеза из средстава Лутрије Републике Српске, а пројекту "Услужни сервиси подршке" обезбјеђено је 9.000 КМ.

Говорећи о Радној групи за унапређење положаја особа са инвалидитетом, Сладојевићева каже да је у њен рад укључено више ресорних министара који разговарају са представницима савеза од јавног интереса с циљем доношења најбољих мјера за унапређење положаја лица са инвалидитетом.

На конференцији за новинаре је најављено да би Савез слијепи Републике Срспке ускоро требало да почне са релаизацијом пројекта "Услужни сервиси подршке" вриједног 18.000 КМ, а који ће у износу од 9.000 КМ финансирати ресорно министарство, а остатак ће обезбиједити Савез.

Овим пројектом биће омогућено спровођење тренинга за јачање физичке кондиције на справама у мини-теретани и пружање услуга релаксације у физиотерапеутском салону за стотињак лица са инвалидитетом млађе животне доби.

Секретар Савеза слијепих и слабовидних Јовица Радановић представио је монографију "Четврт вијека бриге о слипима" која је објављена поводом обиљежавања 25 година рада и постојања Савеза с циљем информисања јавности о досадашњим важнијим резултатима рада.

Извор: СРНА