latinica  ћирилица
08/02/2018 |  15:08 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

У Требињу почео пети симпозијум "Теологија у јавној сфери" (ВИДЕО)

У Требињу је почео пети симпозијум "Теологија у јавној сфери". "Све нам је узалуд ако не буде мира", истакaо је на отварању скупа владика Григорије , који је у име Међурелигијског вијећа БиХ и потписао Платформу за мир.
Требиње - симпозијум - Фото: РТРС
Требиње - симпозијумФото: РТРС

Није довољно да само говоримо о миру, слободи, љубави и да то остану само пуке ријечи, морамо да дјеламо у том правцу, и да то буде у цјелини нашег бића- истакао је епископ захумско херцеговачки и приморски на отварању симпозијума. Међусобно разумијевање и помирење услови су без којих нема напретка и опстанка. 

"Због тога је савака идеја говорења о миру суштински важна, и ако хоћемо да живимо као нормални људи. То не може бити само празна ријеч", рекао је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Владика Грогорије је у име Међурелигијског вијећа, чији је тренутно предсједник, потписао Платформу за мир, документ креиран у оквиру мировног пројекта Про-будућност, који су до сада потписали предствници више од 60 градова и општина, Савјет министара, чланови Предсједништва БиХ, те друге институције. Про-будућност је пројекат који спроводе УСАИД и ЦРС. 

"Другога пута немамо. Морамо се навикнути да ова земља и њени народи морају градити заједнички живот, а простора и ресурса има за све", изјабио је мостарски муфтија Салем Дедовић.

Учеснике симпозијума поздравили су и градоначелник Требиња Лука Петровић, директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић и предсједник Центра за философију и теологију Владан Перишић. Током три дана на симпозијуму ће бити одржано неколико предавања и панел дискусија о савременом животу, филозофији, теологији, а планиране су и пратеће промоције и изложбе.