latinica  ћирилица
08/02/2018 |  18:24 | Аутор: РТРС

Шаровић: Предложићу рјешења за спречавање превара у извозу

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да ће, уколико ових дана не добије одговор од надлежних институција у вези са отклањањем проблема забране извоза јабука у Русију, предложити рјешења за усавршавање система која ће бити у складу са Уставом и законима.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

"Нећу чекати мјесецима да добијем одговор са било које адресе у БиХ", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, суспензија извоза јабука из БиХ у Русију није проблем само Министарства спољне трговине БиХ него и других надлежних тијела с обзиром да су фитосанитарна област и инспекција у надлежности Републике Српске и Федерације БиХ.

"Министарство је са своје стране већ предложило мјере како би у будућности оваквих ситуација било што мање, али о томе не одлучује само Министарство већ и друга надлежна тијела", додао је Шаровић.

Он је подсјетио да су Министарство спољне трговине и економских односа, те Управа за заштиту биља БиХ, позвали руску страну на заједнички састанак у Москви или било гдје друго како би били покренути разговори о укидању суспензије БиХ за извоз јабука у Русију.

"Знам шта је потребно да урадимо да бисмо наставили нормално да извозимо јабуке у Руску Федерацију - треба да сузимо простор за могуће преваре и са тим треба да буду начисто сви они који учествују у овом послу, прије свега надлежна инспекцијска и друга тијела у ентитетима", нагласио је Шаровић.

Наводећи да нема повратка назад, Шаровић је рекао да се трага за лоповима и преварантима.

"Са тим морамо да се суочимо и да кажемо да ово вјероватно није једини случај", нагласио је Шаровић, наводећи да се провјерава да ли у овим преварама учествују и појединци из надлежних институција.

Према његовим ријечима, потребно је утврдити гдје је завршило 17.000 тона јабука из Пољске, да ли су све поједене у БиХ или су завршиле на неком другом мјесту.

"Са своје стране ћу дати пуни допринос томе, али други не треба да се сакривају иза прича о некаквим преносима надлежности, него да сједнемо и нађемо рјешења", рекао је Шаровић.

Истичући да ће у супротном БиХ 10 година чекати да јој се отворе врата за извоз у Русију, он је додао да је руска страна јасно поручила да БиХ треба да успостави сигуран систем у којем ће продавати своје јабуке.

"То је гола истина", закључио је Шаровић.

Извор: Срна