latinica  ћирилица
08/02/2018 |  21:35 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Исповијест отете Нигеријке: Уљепшавају нас, а затим шаљу у смрт

Фалмата је само једна од више стотина младих жена у Нигерији, углавном тинејџерки, које су отели екстремисти како би извеле самоубилачку мисију. Она је, међутим, правим чудом преживјела и испричала своју причу за "Би-Би-Си".
Нигерија: Дјевојке у заточеништву групе Боко Харам - Фото: Screenshot
Нигерија: Дјевојке у заточеништву групе Боко ХарамФото: Screenshot

Откривајући у исповијести детаље отмице, када су је са 13 година пресрела двојица мушкараца на мотору у тренутку када је ишла у посјету рођацима, у близини границе са Камеруном, Фалмата је навела да је, након вишесатне вожње, прикљештена између двојице мушкараца, одведена дубоко у шуму, да би на крају стигла до великог кампа за који није знала чему служи.

"Било је много шатора и импровизованих кућа. Дјевојке су биле у шаторима, а у мом их је било девет", рекла је Фалмата.

Камп је припадао милитантној групи Боко харам, која терорише сјеверну Нигерију с циљем стварања нове Исламске државе. Фалмата каже да је покушала да побјегне, али да није било шансе јер су милитанти били свуда.

Убрзо је пред њу стављен "избор" – удаја за милитанта или одлазак у мисију.

"Одбила сам да се удам, рекавши да сам премлада за то", прича Фалмата.

Проблем је, међутим, био у томе што није знала шта је то мисија. Живот у кампу је био ужасан, стално су их плашили да ће доћи владине снаге и све их побити. Дневни живот одвијао се монотоно – "устани, чисти, моли се, чисти, моли се", преноси Би-Би-Си.

Та монотонија је, међутим, прекинута једног дана, када је Фалмати, како каже, пришао један терориста и рекао да иде да се припреми за важну мисију.

Одведена је у "салон за уљепшавање" отетих дјевојака на сређивање косе, ноктију и шминкање, због чега је Фалмата мислила да је ипак спремају за удају.

То уљепшавање трајало је два дана, а када је завршено, умјесто мужа, како је мислила, Фалмати је око струка окачен експлозив.

"Можеш да бираш како желиш да се средиш, то допуштају, прије него што ти окаче експлозив", рекла је Фалмата.

Послата је у мисију – да се дигне у ваздух у гомили "невјерника" и речено јој је да ће, ако то уради, отићи директно у рај.

Фалмата је, као и још двије дјевојчице које су са њом послате у мисију, у руци држала мали детонатор. Док су ходале према гомили људи у оближњем градићу, расправљале су шта да раде – да ли да побјегну или изведу напад.

Одабрале су да побјегну.

Пошто је тражила од непознате особе да јој помогне да скине експлозив, Фалмата је побјегла, али није далеко одмакла када је срела двојицу мушкараца који су такође припадали Боко хараму, али другој групи.

И тако је Фалмата отета по други пут.

Друга отмица и друго бјекство

Након што је отета други пут, Фалмата је враћена у шуму. Овог пута у други камп.

Да су отмичари знали да је Фалмата управо напустила самоубилачку мисију, вјероватно би је убили.

Живот у овом кампу био је углавном исти као и у претходном. Био је то исти дневни циклус – "једи, чисти, моли се, рецитуј исламске стихове сатима, спавај".

Након мјесец дана проведених у новом кампу, Фалмата је поново суочена са избором – брак или мисија. Поново је одбила да се уда, али овог пута је била мудрија када је стигла до мисије.

Као и претходни пут, након уљепшавања, причврстили су појас са експлозивом за њен стомак. Међутим, Фалмата је овог пута побјегла у шуму чим су је борци напустили.

"Срела сам неколико фармера и замолила их да ми помогну да уклоним појас. Рекла сам им да сам приморана да извршим мисију, али да то нисам хтјела да учиним ", прича она.

Фалмата је напустила фармере и провела неколико дана у шуми покушавајући да се врати у свој град. Придружила се групи ловаца који су јој допустили да путује с њима кроз шуму.

Међутим, борци Боко харама су напали ловце. У конфузији која је настала, Фалмата је успјела да побјегне у шуму.

"Нисам познавала шуму. И најмањи звук би ме уплашио, па сам настављала да се крећем. Кад сам могла, спавала сам на дрвећу", сјећа се она.

Мисли да је недељу дана била без хране.

"Пила сам стајаћу воду и користила је да оперем руке и стопала када се молим", прича Фалмата.

Затим јој је једна породица обезбиједила склониште на неколико дана, а потом јој помогла да се врати у свој град.

Фалмата се крила мјесецима након бјекства, јер се плашила да ће је власти ухапсити. Сада живи са својом мајком у кампу за расељена лица.

Како пише Би-Би-Си, вјерује се да је 16-годишња Сана Мехајдали прва жена самоубица која се разнијела бомбом и том приликом убила двојицу израелских војника у Либану 1985. године.

Остало је историја, наводи Би-Би-Си, јер од тада милитанти попут Хезболаха, Тамилских тигрова у Шри Ланки, Хамаса, Црних удовица у Чеченији све више почињу да шаљу жене у самоубилачке нападе.

Извор: РТС