latinica  ћирилица
09/02/2018 |  08:51 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

Вечерњи: Тадићева и Јукићева, ипак, илегално прислушкиване

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордане Тадић и потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружице Јукић ипак су биле илегално прислушкиване, пише Вечерњи лист.
Вечерњи лист: Тадићева и Јукићева, ипак, илегално прислушкиване - Фото: РТРС
Вечерњи лист: Тадићева и Јукићева, ипак, илегално прислушкиванеФото: РТРС

Лист наводи да није далеко одмакла истрага о незаконитом прислушкивању Тадићеве и Јукићеве и да се чекају налази вјештачења рачунара и уређаја преко којих је наводно пресретана веза.

"Стручна провјера, која је у току, проводи се у Бањалуци, а неслужбене информације показују да је био остварен контакт, те да су цурили детаљи разговора и комуникације двију функционерки у правосудним институцијама БиХ", пише Вечерњи.

Наводи се да ће сљедећи корак бити провјера у телеком оператерима и интернет провејдерима, ако се резултатима вјештачења утврди да је било незаконите примјене мјера.

"Тадићева и Јукићева су више пута комуницирале о осјетљивим правосудним случајевима, укључујући и саобраћајну несрећу у коју је био укључен један заштићени свједок Тужилаштва БиХ", пише лист.

Из Тужилаштва БиХ раније је саопштено да се води истрага у вези са незаконитим прислушкивањем вршиоца дужности главног тужиоца Гордане Тадић и потпредсједника Високог судског и тужилачког савјета Ружице Јукић, а у вези са кривичним дјелима неовлаштено прислушкивање и звучно или оптичко снимање, кривотворење службене исправе, лажно пријављивање и ометање рада правосуђа. Из Тужилаштва је саопштено да се у оквиру наведеног предмета води истрага и за кривично дјело лажног пријављивања извршеног достављањем Тужилаштву БиХ фалсификованог службеног документа Агенције за истрагу и заштиту БиХ.

Прислушкивање Тадићеве и Јукићеве испливало је након што су објављене пресретнуте СМС поруке и телефонски позиви, као и локација њиховог кретања. У овом случају се воде два одвојена поступка о идентичним догађајима. Наиме, у другом случају истрагу води Тужилаштво Кантона Сарајево против новинара Јосипа Шимића који је доставио кривотворене документе СИПА.

Шимићу су те документе, према његовим тврдњама, доставила двојица припадника СИПА.