latinica  ћирилица
09/02/2018 |  13:44 | Аутор: РТРС

Хрватски ветерани најавили протесте због Вучићевог доласка

Хрватска удружења ветерана, на челу са удружењем Удовице хрватских бранитеља, најавили су протест поводом доласка предсједника Србије Александра Вучића у дводневну посјету Хрватској.

Протест би требало да буде одржан у понедјељак, 12. фебруара, на загребачком Марковом тргу. Та удружења су истакла да имају све дозволе за масовни протест испред Владе и Сабора Хрватске, док из полиције за сада не желе то ни потврдити нити демантовати, јавили су хрватски медији.

"Ако има протеста, они се најављују полицијским управама. Све институције, у тренутку када је предсједник Републике позвала у посјету предсједника Србије, раде свој посао", рекао је хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Пензионисани генерал Жељко Сачић путем друштвених мрежа послао је позив за 30 добровољаца који би били редари на овом, како најављују, мирном протесту.

На службеној страници предсједника Хрватске стоји да је Колинда Грабар Китаровић разговарала са представницима удружења ветерана из посљедњег рата који су јој изразили подршку поводом предстојећег сусрета са предсједником Србије.

"Посебну подршку предсједнику дали су представници удружења породица несталих који сматрају да питање несталих лица мора бити кључ разговора", наводи се у саопштењу из кабинета хрватског предсједника.

ХДЗ-овац Јосип Ђакић потврдио је да ће Хвидра, удружење које окупља хрватске ратне војне инвалиде, подржати протесте поводом доласка српског предсједника.

Предсједник Србије Александар Вучић боравиће у службеној посјети Хрватској 12. и 13. фебруара на позив хрватске предсједнице.

Извор: СРНА