latinica  ћирилица
09/02/2018 |  15:26 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Вигемарк у Зворнику: Битна улога локалних заједница у процесу ЕУ интеграција (ВИДЕО)

У Зворнику је, у организацији специјалног представника Европске уније у БиХ, одржан форум "Локална заједница преузима иницијативу" . Овај форум дио је пројекта у оквиру којег су у 15 локалних заједница у БиХ планиране јавне расправе о изазовима и могућностима које нуди процес приступања Европској унији.
Вигемарк у Зворнику - Фото: РТРС
Вигемарк у ЗворникуФото: РТРС

Форуму "Локална заједница прЕУзима иницијативу" претходио је састанак начелника општине Зворник Зорана Стевановића са шефом делегације ЕУ, амбасадором Ларс-Гунером Вигемарком који је истакао значај социо-економских, реформи у области владавине права, јавној управи и другим областима, те указао на битну улогу локалних самоуправа у процесу европских интеграција.

"Ове реформе и мјере се највећим дијелом спроводе на вишим нивоима, али се прави резултати виде и постижу на локалним нивоима", рекао је Вигемарк новинарима прије почетка другог форума о локалном економском и одрживом развоју под називом "Локална заједница преузима иницијативу".

Он је рекао и да је Зворник занимљива средина, која има интересантан географски положај, будући да се налази у пограничном дијелу.

"Разговарао сам са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем о могућности лакшег преласка границе јер се још предуго чека на прелазак границе у овом дијелу", навео је Вигемарк, истичући да је суштина ЕУ да се границе укидају, односно да буду што мање видљиве.

Стевановић је навео да је са Вигемарком разговарао о жељи Зворника, Малог Зворника и цијелог окружења да граница на Дрини што прије нестане и да се те средине што прије укључе у европске токове.

"Жеља нам је да обезбиједимо континуирану коминикацију, путну и сваку другу, да наставимо са апликацијама о приступним фондовима ЕУ. Зворник жели да буде европски град и средина у којој се поштују сви људи, сви народи, сви који добро мисле себи и другима", рекао је Стевановић и истакао да је данашњи форум истовремено и промоција Зворника.

Зворничким предузетницима, представницима јавне управе , организацијама цивилног друштва и другим учесницима форума , добра искуства од примјене стандарда и процедура ЕУ, представили су и амабасадор Хрватске Иван дел Векио, који је рекао да Хрватска жели да пренесе властита искуства док је још била на путу ка ЕУ.

Форуму су присуствовали предузетници, представници јавне управе, привредних друштава и грађани.

Присутнима на овом форуму представљени су и актуелни пројекти које финансира ЕУ и други донатори ,а који директно доприносе економском и одрживом развоју локалних заједница.