latinica  ћирилица
09/02/2018 |  16:52 | Аутор: РТРС

Горан Бјековић на челу Струковног синдиката доктора медицине Српске

Главни одбор Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске једногласно је донио одлуку о формирању Штрајкачког одбора, а за предсједника је изабран хирург Болнице у Зворнику Горан Бјековић.
Дом синдиката Републике Српске - Фото: архив
Дом синдиката Републике СрпскеФото: архив

На сједници Главног одбора констатовано је да Влада Републике Српске и ресорно министарство до данас нису доставили одговор на захтјев и накнадне ургенције овог синдиката за повећање плата због чега је донесена одлука да се настави са припремама за ступање у законити штрајк у грани дјелатности болница и грани дјелатности медицинске и стоматолошке праксе.

"Донесене су и одлуке о утврђивању листе захтјева доктора медицине у штрајку, захтјеву за минимум процеса рада у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, универзитетским и општим болницама и домовима здравља, као и друге потребне одлуке утврђене Законом о штрајку", саопштено је из Струковног синдиката доктора медицине.

Из тог синдиката додају да је упућен "и посљедњи позив Влади Републике Српске на преговоре са представницима репрезентативног синдиката доктора медицине".

На сједници Главног одбора Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске у Бањалуци, којој су присуствовали си и предсједници подружница Струковног синдиката, разматран је професионални, економски и социјални положај и услови рада доктора медицине у јавним здравственим установама у Републици Српској.

Овај захтјев разматран је "у свјетлу захтјева овог синдиката за повећање плата од 25 одсто, као и наставку припрема за ступање у штрајк доктора медицине, а уколико Влада Српске и даље настави да избјегава отварање социјалног дијалога о повећању плата и побољшању услова рада у којима раде доктори медицине и медицинске сестре и техничари у јавним здравственим установама у Републици Српској", додаје се у саопштењу.

Извор: СРНА