latinica  ћирилица
09/02/2018 |  18:10 ⇒ 10/02/2018 | 09:32 | Аутор: РТРС

ММФ одобрио другу траншу аранжмана; Влада Српске реализовала већину мјера (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Вашингтону са замјеником извршног директора у Међународном монетарном фонду Ричардом Дорнбошем након што је Извршни одбор Међуанродног монетарног фонда на својој сједници донио одлуку о исплати друге транше проширеног аранжмана са БиХ.
Цвијановић и Дорнбош -
Цвијановић и Дорнбош

Дорнбош је поздравио допринос који је пружила Влада Републике Српске на провођењу реформи и мјера дефинисаних Реформском агендом и у Писму намјере ММФ-у.

Саговорници су оцјенили да се Влада Републике Српске придржава динамике у провођењу мјера преузетих из Реформске агенде, а томе у прилог иде и податак да је од 78 предвиђених мјера већина њих реализована и да је у току реализација преосталих.

Овом приликом разговарано је и о стању у области јавних финансија и истакнуто да активности које се проводе доприносе стабилизацији и превазилажењу изазова у овој области, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске.

Извршни одбор Међународног монетарног фонда одобрио је БиХ исплату друге транше Проширеног аранжмана у износу од око 74,6 милиона евра, саопштено је из ове финансијске институције.

Средства ММФ-а се у омјеру двије трећине Федерацији БиХ и једна трећина Републици Српској пребацују на рачуне ентитетских влада.

Цвијановић: Позитивна атмосфера и опредијељеност за одржање аранжмана са ММФ-ом

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је важно то што се борд директора Међународног монетарног фонда данас позитивино изјаснио у вези са аранжманом који предстоји са БиХ.

Цвијановићева, која борави у Вашингтону, рекла је у телефонској изјави Срни да је током ове посјете САД два пута разговарала са званичницима ММФ-а, да је атмосфера позитивна и да постоји опредијељеност за заједнички рад и одржање тог аранжмана у овој изазовној, изборној години у БиХ.

Наводећи да је успјешно закључен први преглед аранжмана и да је прилика да се повуче и друга транша, Цвијановићева је истакла да је важно да постоји свијест у оквиру Владе Српске и других институција, укључујући и парламент, да постоји опредијељеност да се ради на Реформској агенди, али и да се испуњавају сви услови садржани и у Писму намјере са ММФ-ом.

Она је напоменула да постоји велика подударност између Реформске агенде са ЕУ и Писма намјере са ММФ-ом, јер су ти документи и конципирани на тај начин да се спроводе одређене реформе.

Цвијановићева је додала да се реформе не могу спроводити без финансијске подршке, да то треба да буде праћено различитим међународним финансијским аранжманима од којих је једна ствар ММФ, а друга веома важна ствар је аранжман који постоји са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/.

Према њеним ријечима, аранжман који постоји са ЕБРД-ом послужиће за изградњу путева и ауто-путева, поготово сада након што су испуњени услови, односно усвојени они закони које је било неопходно усвојити.

"То омогућава и значајне износе који долазе од ЕУ путем грантова или различитих аранжмана које ћемо реализовати у наредном периоду", додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је подсјетила да је јуче имала прилику присуствује Националном молитвеном доручку у Вашингтону, на којем се обратио амерички предсједник Доналд Трамп, истичући да је тај догађај од изузетне важности јер окупља људе из свијета који имају добру сарадњу са САД или су препознати по својим добрим активностима и бивају уврштени у листу званица.

"Моје задовољство је веће, јер је ово неки већ осми или девети молитвени доручак којем присуствујем и увијек је то добра прилика да се разговара са људима из Конгреса и другим људима из јавне сфере у САД, али и људима који долазе из свијета", додала је Цвијановићева.

Премијер Републике Српске рекла је да ће вечерас у Вашингтону са својим сарадницима присуствовати значајном догађају хуманитарног карактера.

"У плану је један значајан догађај који укључује нашу дијаспору у Вашингтону, а ријеч је о догађају који треба да има и хуманитарни карактер и служиће изградњи нове Саборне цркве у Вашингтону", навела је Цвијановићева.

Влада Српске је, како је рекла, у сарадњи са Србима у Вашингтону, а посебно преко веза које има са Српском православном црквом у САД успјела да реализује значајне ствари и остаје опредијељена да сарађује и у наредном периоду.