latinica  ћирилица
09/02/2018 |  18:32 | Аутор: РТРС

Гњатовић: Немамо сазнања да је Емир Х. испоручен БиХ

Министарство унутрашњих послова Републике Српске не располаже сазнањима да је Аустрија испоручила БиХ Емира Х. /26/, рекла је Срни портпарол МУП-а Српске Даница Гњатовић.
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

Држављанин БиХ Емир Х, који је у децембру 2017. године ухапшен под сумњом да је планирао напад на божићни сајам у Грацу, депортован је протеклог викенда у БиХ, пренијели су аустријски медији.

"Емир, који је заговорник шеријата, депортован је авионом у БиХ, односно у Републику Српску. Он се сада налази на слободи у Бањалуци", наводе медији.

Он је био осумњичен да је планирао да аутомобилом, по узору на друге терористе, улети у масу људи на божићном сајму.

Током хапшења у његовом мобилном телефону пронађено је 488 фотографија разног оружја и видео-игра, којом се могу правити виртуелни погоци на стварно окружење, а у џепу му је била и копија издања "Клајне цајтунга" с насловном страном о терористичком нападу камионом на шеталиште у Ници.

Он је редовно посјећивао џамију радикалних исламиста у Грацу, а раније је одлазио у џамију Таква, која је затворена због екстремистичког учења. Познавао је вехабије који су у јануару 2017. године ухапшени у Грацу.

Емир Х. пуштен је из истражног затвора на основу жалбе поднесене Вишем покрајинском суду, а његов бранилац Волфганг Блашиц најавио је улагање жалбе на протјеривање.

Извор: СРНА