latinica  ћирилица
09/02/2018 |  19:16 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Афера прислушкивања главне тужитељке и потпредсједнице ВСТС добија епилог? (ВИДЕО)

Главна тужитељка БиХ Гордана Тадић и потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружица Јукић, ипак су биле нелегално прислушкиване. Потврдили су то налази вјештачења телефона и рачунара, путем којих је њихова међусобна веза прислушкивана, а за РТРС све је потврдила Јукићева. Слиједи и ново вјештачење – да се утврди ко је, и са које позиције незаконито прислушкивао.

“Мистерија” стара готово шест мјесеци, превише споро, али ипак, добија епилог! Мобилни телефони високопозиционираних личности бх. правосудног система, су прислушкивани су! СМС поруке пресретане! Службене им, мејл адресе “филтриране”!

Све ово Јукићева је тврдила и почетком септембра прошле године када су у јавности осванули транскрипти. Али, њене тврдње, како су транскрипти аутентични, “загубиле” су се негдје у заглушујућој буци негирања дијела званичника и новинарских спин мајстора. Као оштећеној у поступку, епилог вјештачења јој је каже, саопштен.

"Могу рећи да је већ готов налаз, да је све што пише у оним транскриптима, истина. Али се иде сада са другим налазом да се утврди тачно ко је то вршио нелегално", каже Јукићева.

Сљедећи корак у вјештачењу незаконитости је провјера телеком оператера и интернет провајдера.

А све је кулминирало крајем августа и почетком септембра, када су исполирани транскрипти и локације кретања Јукићеве и Тадићеве, “осванули” у јавности. Новинар Јосип Шимић, који је транскрипте предао Тужилаштву БиХ, напрасно се нашао на “радару” Кантоналног тужилаштва Сарајево. Оптужен је, а оптужница касније и потврђена, за кривотворење исправа Агенције СИПА, за превару и лажно представљање.

Апсурдно, али о истим догађањима, два тужилаштва воде двије одвојене истраге. Кантонално, како нам је и данас потврђено, није се уопште интересовало за провјеру тачности транскрипата, нити прислушкивањем. Јесте зато бх. Тужилаштво. Због тога што је дио докумената из списа био исписан на меморандуму Агенције СИПА, из које су прислушкивање касније демантовали, вјештачењем је та Агенција ипак заобиђена.

"Гордана и ја смо тих дана разговарале и то о свједоку који је требало да свједочи одређене ствари које су врло, врло шкакљиве по друштвену заједницу,те и да је неко покушао чак да га уклони како не би свједочио", додаје Јукићева.

А док истрага не утврди, гдје су били лоцирани прислушни уређаји, и ко је шпијунажу обавио, не треба заборавити да је ова афера само једна у низ и већ поприма обрисе хроничног. Од афере кодног назива “Ушће”, чији је предмет “обраде” било руководство Србије, дијелом и Српске, преко оне када су се на “радару” нашле западне комшије – Хрвати који су наводно подривали економске интересе БиХ.

“Цуриле” су информације, слиједила спорадична признања, па негације. Акутно стање у Сарајево је “натјерало” и руководство хрватске СОЕ. И ту посјету, баш као и посљедњу, сада већ извјесну шпијунажу, свако је тумачио на свој начин. Но ниједна још није добила судски епилог, нити је за бх. толико својствена спроведена бар виртуелна истрага. А на питање ко у БиХ може да обавља пресретање комуникација, професор Предраг Ћеранић одговара:

"На ентитетском нивоу на подручју Републике Српске, тамо гдје су базне станице М:тела, ту може да ради МУП, а на подручју Федерације то је ФУП. Али, убједљиво најквалитетнију, најсофистициранију опрему има ОБА, а квалитетна је и она опрема коју користи СИПА", каже Ћеранић.

На чију адресу ће вјештачење посљедње бх. шпијунаже да “испоручи” рачун? Да ли активну или квази бх. агентуру? Јер, свака, па и ова афера, активирала је дежурне “зналце” који су објашњавали како су посредством чак и интернета, прислушни уређаји доступни свима у БиХ. Ћерранић додаје да је то скретање пажње са правог проблема, јер то што се може купити преко интернета, каже, су дјечије играчке.

И како год се посљедња сага о прислушкивању заврши, не треба заборавити да је својевремено и један од претходника Гордане Тадић, Милорад Барашин, био мета праћења и прислушкивања. Снимак је јавно публикован! Барашин смијењен! И све утихнуло! Није ли вријеме да се једном за свагда утврди, ко у БиХ за кога ради!? И прислушкује?