latinica  ћирилица
10/02/2018 |  07:41 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Мектић: Срби морају проћи катарзу и признати геноцид у Сребреници

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић сматра да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници".
Мектић за Вечерњи - Фото: РТРС
Мектић за ВечерњиФото: РТРС

Мектић је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, рекао да "постоје релевантни документи који доказују геноцид и да Срби морају то признати". "Погледајмо у Њемачкој, опет се њемачки парламент неки дан извинио за холокауст. Ми Срби морамо проћи ту катарзу и признати геноцид. Нико не може злочине, попут оних у Сребреници, радити у моје име. То су радили болесни умови и те особе треба процесуирати", мишљења је Мектић.

Мектић за "Вечерњи лист" о прислушкивању

Коментаришући питање због чега су обавјештајно-безбједносне агенције БиХ пратиле хрватске пословне људе Мектић је одговорио како су их пратили као дио организованог криминала, који је њихова обавјештајна служба надзирала.

- Ја, као министар безбједности, штитим наше интересе и поштујем законе. И није било ријечи ни о каквим политичарима, као што је то било представљено у неким медијима. Према тим особама подузете су мјере којима смо спријечили криминалне радње. Никада није ни један политичар из Хрватске био предмет прислушкивања. Ја сам јавно рекао, политичаре нисмо прислушкивали, али неке људе који су нас хтјели довести у незавидан положај јесмо. За то смо добили одобрење од суда. Да се радило о било каквој илегалној радњи, па не бисмо од суда добили одобрење - напоменуо је Мектић.

Изразио је жаљење како "политике и из Хрватске и из Србије нису искрене према БиХ". Декларативно јесу, каже Мектић, али у пракси се осјећа неискреност.

Мектић је поручио да није задовољан безбједносном ситуацијуом у БиХ. Започет је рад, каже, на стратегији дерадикализације, а када је ријеч о повратницима са страних ратишта – Мектић је навео да је 251 држављанин БиХ отишао, а да их се до сада 46 вратило и да су они предмет обраде безбједносних служби.