latinica  ћирилица
10/02/2018 |  16:20 | Аутор: РТРС

Ђурић: Подршка за опстанак српског народа на Косову биће удвостручена

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић најавио је да ће у овој години бити удвостручена помоћ, подршка и борба за опстанак српског народа на Косову и Метохији.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је послије састанка са групом Срба са Косова и Метохије, којима је успјешно одговорено на захтјеве након недавног сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем, најавио и остварење великих пројеката.

"Борба за Косово и Метохију је борба за људе, за наш народ, како би они могли да опстану, што је политика председника Србје Александра Вучића и Владе Србије", рекао је Ђурић.

Он је навео да држава у Бањској, гдје је помогла обнову цркве и отворила више деценија запуштену бању, намјерава да заврши модеран комплекс, у који ће долазити и грађани из других дијелова Србије да се лијече, а мјештани тог краја ће у њему наћи посао.

Ђурић је најавио да ће се убрзано радити на реализацији пројекта повратничког насеља "Сунчана долина", гдје ће моћи да живи око 1.500 људи у новом урбаном центру под најквалитетнијим условима живота.

Он је најавио и да ће у овој години помоћ и улагање у пољопривреду на Косову и Метохији бити пет пута већи него до сада.

Ђурић је, износећи резултате досадашње помоћи, рекао да је у претходном периоду на Косову и Метохији изграђено и у потпуности стављено у функцију 888 станова и кућа за Србе.

За нешто више од три године, како је истакао, реновирано је седам вртића, 17 их је опремљено, а у Призрену је недавно изграђен и отворен први српски вртић послије 20 година.

Ђурић је навео да је 16 школа потпуно реновирано, 75 адапртирано и опремљено, изграђен је нови Медицински факултет у Косовској Митровици, са Студентском поликлиником, опремљен и реновиран Факултет техничких наука, а опремљена је и Катедра за стоматологију.

Он је рекао да је у Гњилану изграђена и опремљена болница, у Гораждевцу изграђен и опремљен Дом здравља, потпуно је реновирано 20 амбуланти, купљена су санитетска и путничка возила за здравствене установе.

Ђурић је истакао да је помоћ у грађевинском материјалу за реновирање кућа добило 488 домаћинстава, а у сјетвеном материјалу - 500.000 садница квалитетних сорти воћа, добило 300 пољопривредних домаћинстава.

Такође, 821 повратничко пољопривредно домаћинство добило је помоћ у пољопривредној механизацији, а седам домаћинстава добило је укупно 33 грла стоке.

Када је реч о социјалној помоћи, право на повратничку помоћ у новембру 2017. остварило је 508 породица са 1.357 чланова, 1.620 породица прошле године добило је једнократну новчану помоћ од 5.000 до 35.000 динара, а 2.254 новорођених беба добило је једнократну помоћ за новорођенчад од 10.000 динара.

Уз то, дистрибуисано је 8.000 хуманитарних пакета хране и исто толико хигијене, а финансиран је и рад шест народних кухиња гдје се свакодневно храни око 2.000 најсиромашнијих и стотињак школске дјеце, а пружена је помоћ у финансирању рада Црвеног крста.

Како је навео Ђурић, у 5.433 случаја "правног насиља", српски правни тимови су помогли Србима на Косову и Метохији.

Извор: СРНА