latinica  ћирилица
10/02/2018 |  16:40 ⇒ 11/02/2018 | 15:26 | Аутор: РТРС

Рекао, па порекао- Мектић позвао Србе да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници! (ВИДЕО)

Министар безбједности БиХ Драган Мектић поново је шокирао јавност у Републици Српској.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

У интервју "Вечерњем листу" из Хрватске, одговарајући на питање новинара да ли је у Србреници почињен геноцид Мектић је рекао да Срби морају то признати.

Мектић је данас покушао да демантује наводе из интервјуа. Међутим, новинари тог листа убрзо су демантовали, њега јер су објавили аудио снимак разговора.

Објављујући аудио-снимак дијела интервјуа са Драганом Мектићем загребачки "Вечерњи лист" отклонио је све дилеме да ли је бх. министар безбједности поручио Србима да је вријеме за катарзу, због злочина у Сребреници.

"Сматрате ли да је у Сребреници извршен геноцид? Постоје релевантни документи, ми морамо признати тај да кажем, то што се догодило. Неки дан у Њемачкој, поводом Дана холокауста њемачки парламент се поново извинио и ми морамо проћи кроз ту катарзу", казао је Мектић.

Након што је де факто, јавно признање геноцида у Сребреници од стране високопозиционираног српског представника у Сарајеву постало ударна вијест, српски Вили Брант у покушају пожурио је да се "опере" за изговорене ријечи, а потом сјео у авион и отпутовао у Катар.

"Апсолутно нисам тако коментарисао то питање везано за Сребреницу и у потпуности га одбацујем и демантујем. Ја сам о геноциду говорио у контексту изјаве Милорада Додика", рекао је Мектић.

Новинар "Вечерњег листа" Хасан Диаб негира да је Мектић током интервјуа помињао било какву изјаву Милорада Додика.

Каже да га је накнадно звао и молио да интервенише у текст што тумачи Мектићевим страхом од јавности због изнесених навода да Срби треба да признају геноцид.

"То је истина, наиме када смо у најави ставили да ће бити интервју са Мектићем и ставили цитат и наслов да се Срби морају испричати за геноцид, онда се Мектић мени јавио и молио да морају додати то", објашњава Даиб.

Мектић није ни покушао да објасни од куда му право да упореди злочин холокауста са дешавањима у Сребреници.