latinica  ћирилица
11/02/2018 |  08:20 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Просвјетари траже од Владе Дистрикта веће плате (ВИДЕО)

Просвјетни радници у Брчком незадовољни платама већ десет година, траже од Владе Дистрикта да у овогодишњем буџету буде обезбјеђено 20 одсто више средстава за плате.
Брчко- просвјета - Фото: РТРС
Брчко- просвјетаФото: РТРС

У Влади кажу да разумију положај професора, али да ће о томе бити вођена шира јавна расправа прије 31. марта, када је рок за усвајање буџета, од 215 милиона марака.

Професори годинама незадовољни нето платама од 1.450 марака. У међувремену су запосленим у неким институцијама локалне управе, повећане неколико пута, и то је разлог што у образовању траже повећање за 20 одсто. Осим тога, кажу, њихов посао је итекако одговоран за друштво у цјелини.

Менсур Мујкановић професор у Техничкој школи, Брчко истиче да ако се узме у обзир један просвјетни радник са високом школском спремом и његов колега, који ради у другим институцијама, судство, полиција, итд, може се видјети разлика од 400 до 500 марака.

Ситуација у школству из године у годину стагнира, тврде у Синдикату. Напомињу да за потребе ученичких излета, екскурзија и одлазака на сајмове књига, средстава нема већ три године. Стандард такође, кажу, опада, јер животне намирнице уз исту плату већ 17 година, поскупљују. У исто вријеме здравтсву су већ повећали плате за десет одсто.

Игор Бабић предсједник Синдиката Упрве ОШ, Брчко наводи да је већина радника за то да се бори за своја права.

"Ако се ми не будемо борили за своја права, нико други неће умјесто нас да то уради", рекао је Бабић.

У Влади су упознати са захтјевом просвјетара, и нису против разговора о рјешавању овог егзистенцијалног проблема. И о проценту повећања такође ће услиједити договор засполених у школама, али нису сигурни колико је у буџету могуће обезбиједити средстава.

"Вјерујем ако не ове године, ако не у програму овог буџета, наредног ће свакако бити. Ево надам се да ће коначно и закон о платама усвојити, и да ће се тим законом на неки начин задовољити и ти просвјетни радници", казао је Сенад Османчевић шеф Одјељења за образовање у Влади Дистрикта.

Око хиљаду просвејтних раника из 16 основних и четири средње школе упутиће петицију Влади и Скупштини, у којој ће образложити свој захтјев и тражити да се изнађу средства да и они у овој годину добију оно што су неки већ два и три пута добили, кажу у Синдикату образовања.