latinica  ћирилица
11/02/2018 |  09:20 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

Земљотрес у близини Пјонгчанга

Земљотрес јачине 4,6 степени погодио је јужнокорејски град Поханг у провинцији Гјонгсангбук-до у суботу, саопштила је Корејска метеоролошка служба.
Земљотрес у близини Пјонгчанга - Фото: илустрација
Земљотрес у близини ПјонгчангаФото: илустрација

Јужнокорејски град Поханг данас је погодио земљотрес јачине 4,6 степени Рихтерове скале, при чему су 23 особе повријеђене, три мјесеца након што се ту догодио други највећи потрес у историји земље, преноси Јонхап.

​У саопштењу метеоролошке службе наводи се да се земљотрес десио у 5.03 часова по локалном времену (20.03 ГМТ, субота).

Наводи се да је земљотрес регистрован пет километара северозападно од Поханга и да се вјерује да се ради о накнадном потресу који је услиједио након земљотреса од 5,4 степени Рихтера из новембра прошле године, од када су на том подручју регистрована укупно 84 потреса.

Јонхап наводи да се најновији потрес осјетио у многим дијеловима Јужне Кореје, чак до престонице Сеула, а ватрогасна служба добила је 1.400 позива.

У Похангу је уплашено становништво бјежало из домова на безбједнија мјеста попут школских дворишта о отворених површина.

Поханг је град на источној обали Јужне Кореје који се налази само 161 километар јужно од мјеста у коме се одржавају Зимске олимпијске игре — Пјонгчанга.

Организатори Игара, који су касније коментарисали извјештаје, увјеравају да су сви олимпијски објекти изграђени тако да издрже земљотрес јачине 7 степени.

Зимске олимпијске игре 2018, које се тренутно одржавају у планинском округу Пјонгчанг у Јужној Кореји, 23. зимске су игре у савременој историји. Очекује се да ће на њима учествовати више од 2.000 спортиста из 92 државе. 

Извор:rs.sputniknews.com