latinica  ћирилица
11/02/2018 |  16:37 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Уједињена Српска: Промоција повратка у Српску (ВИДЕО)

У Уједињеној Српској данас се говорило о промоцији повратка у Српску. Ова странка представила је новоформирани Савјет за међународну сарадњу који ће за циљ, осим промоције Српске у иностранству, имати и сарадњу са дијаспором и спровођење пројеката који ће упослити младе у Српској.
Уједињена Српска - Фото: РТРС
Уједињена СрпскаФото: РТРС

На челу Савјета за међународну сарадњу Уједињене Српске је Валентина Кецман која је диплому из међународних односа и дипломатије стекла у Америци, магистрирала је у Бриселу, а тренутно је на докторским студијама у Паризу. Валентина каже да има намјеру да оствари сарадњу са свим људима који су из Српске отишли и да им Српску представи као мјесто гдје је могуће напредовати, како би се овдје и вратили.

"Мој циљ данас није да кажем да млади људи не треба да оду у иностранство на усавршавање, него да се по завршетку усавршавања врате овдје, да своје знање имплементирају овдје и направе ову земљу онаквом какву желе", истиче Кецманова.

Шеф тима Уједињене Српске за развој Марио Милановић, радио је у Влади Аустралије и вратио се да у Републици Српској пренесе стечено знање. Каже, циљ је сарадња са дијаспором и помоћ свима који желе уложити у Српску.

"Ми смо имали у протеклих неколико мјесеци контакте са нашим људима који желе да пренесу бизнис овдје, без обзира на то да ли ће да се врате овдје или не, и ми ћемо да им помогнемо", каже Милановић.

Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић се осврнуо на повољне структуралне и географске капацитете Републике Српске, који се могу добро искористити по овом питању.

"Република Српска је демократска заједница отворена за инвестиције, са добром структуром становништва и географском повезаношћу са ЕУ коју треба да искористимо", наглашава Станић.

У плану новооснованог Савјета за међународну сарадњу, осим промоције и сарадње са дијаспором, је и спровођење пројеката који ће запошљавати што више младих људи, поручују у Уједињеној Српској.