latinica  ћирилица
12/02/2018 |  08:55 | Аутор: РТРС

"Срби у Хрватској били би задовољни постизањем договора о Јасеновцу"

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је, уочи посјете предсједника Србије Александра Вучића Загребу, да би Срби у Хрватској били задовољни ако би се постигао договор о Јасеновцу тако да он буде истинско мјесто комеморације без спорних симболичких или других питања и да се посвети пажња начину управљања меморијалним подручјем.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

Он је истакао да је рјешавање проблема несталих дужност обје земље.

"Вјерујем да ће се ту нешто постићи", рекао је Пуповац за "Вечерње новости" и додао да ће посјета предсједника Србије сигурно донијети охрабрење српској заједници у Хрватској.

Он је нагласио да је од посебне важности да се заврши процес електрификације и укупне инфраструктуре у повратничким срединама чији је развој услов опстанка.

Када је ријеч о отварању питања ратне одштете, Пуповац је констатовао да је то крупно и тешко питање из перспективе обје стране, јер Хрвати сматрају да су претрпјели страдање и штету, што сматрају и Срби.

"Свако има шта да изложи као чињеницу и доказе", рекао је Пуповац.

Он сматра да би било боље да се у много трезвенијој атмосфери процијени како приступити том питању, а да лицитирање о накнадама у овом тренутку не би било продуктивно.

Извор: СРНА