latinica  ћирилица
12/02/2018 |  12:43 ⇒ 23:48 | Аутор: РТРС

Бројна реаговања на Мектићеву изјаву: Министрова изјава ван памети (ВИДЕО)

Бивши командант јединице "Вукови са Дрине" Милан Јоловић рекао је да јавност све мање озбиљно доживљава министра безбједности БиХ Драгана Мектића и истакао да је његовом изјавом да је "у Сребреници учињен геноцид" узнемирио српску јавност.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

"Ако Савјет безбједности УН није изгласао резолуцију да је ријеч о геноциду, ко је Драган Мектић и ко њему даје за право да даје такву изјаву", упитао је Јоловић.

Он је рекао да свако Мектићево појављивање на телевизији у посљедњих неколико мјесеци узнемирава и бошњачки и српски корпус, истичући да је његова посљедња изјава која се односи на Сребреницу посебно узнемирила српску јавност.

"Драган Мектић мене подсјећа на ријалити звијезду којој је циљ да се што више појављује на телевизији. Због тога га и јавност све мање озбиљно доживљава, само је проблем што обавља тако високу функцију на нивоу БиХ", додао је Јоловић.

Ратни командант шековићког Другог одреда Специјалне полиције МУП Републике Српске Милош Ступар оцијенио је да је ван памети изјава министра безбједности БиХ Драгана Мектића да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници", те поручио да би Мектићу боље било да гледа како води министарство на чијем је челу.

"Нема говора о геноциду у Сребреници. Боље би било Мектићу да гледа оно своје министарство, да га води како треба и да мало види оне припаднике СИПА БиХ како се понашају и шта раде према српским борцима, него што се бави политичким питањима", рекао је Ступар.

Ступар је и предсједник ветерана Другог одреда, чији је задатак да се бори за права припадника те јединице који се налазе у затворима или против којих је покренут истражни поступак, те предсједник Борачке организације регије Бирач.

У јулу 2008. године Ступар је био оптужен за "геницод" у Сребреници и осуђен на 40 година затвора, да би га другостепеном пресудом, двије године касније, Апелационо вијеће Суда БиХ, након обновљеног суђења, ослободило оптужбе.

Предсједник Борачке оранизације Бијељина Миодраг Стевановић поручио је у име 30.000 демобилисаних бораца Семберије да Срби нису починили геноцид у Сребреници, те да је изјава министра безбједости БиХ Драгана Мектића да

"Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници" његов лични, али и непромишљени став. Ми борци сигурно не можемо и нећемо подржати такве неистине, никада такве ствари нећемо прихватити и никада се са њима сложити, а која је била Мектићева намјера и шта стоји иза тога не знамо", рекао је Стевановић.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранислав Васиљевић каже да ове породице најоштрије осуђују изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића о Сребреници, додавши да се он додворава коалиционим партнерима и менторима из СДА, не водећи рачуна о истини и чињеницама и наношењу огромне штете свом народу.

"Никада се нећемо сагласити и прихватити формулацију да се у Сребреници десио геноцид јер за то не постоје докази, а тражимо одговорност за злочинце који су убили 3.267 Срба, већином цивила, из средњег Подриња у пољедњем рату", рекао је Васиљевић.

Он истиче да није важно како ће се ти злочини назвати, али је важно да злочинци буду процесуирани и да се истина утврди и правда задовољи.

Васиљевић каже да је злочина било на свим странама, да су муслимани починили континуиране масовне злочине над Србима у средњем Подрињу 1992. и почетком 1993. године, а да је у јулу 1995. године почињен злочин над муслиманима.

Он истиче да породице несталих и погинулих сматрају да овакве изјаве отпадника српског народа само стварају лошу слику о Србима као народу у свијету.

"Мектић не зна истину и шта се све догађало на овом подручју. Он се додворава коалиционим партнерима и менторима из СДА и говори оно што они од њега захтијевају, не водећи рачуна о истини и чињеницама, као и наношењу огромне штете свом народу, мада његове изјаве више нико озбиљан не сматра компетентним и релевантним", каже Васиљевић.

Према његовим ријечима, Мектић нема право да се некоме извињава у име српског народа, јер га за то нико није овластио, нити има разлога за тако нешто, зато што се ни породицама српских жртава нико није извинио, већ се опструише подизање оптужница и процесуирање починилаца злочина над Србима.

"Док се не признају све жртве и не процесуирају злочинци из оба народа и без правде, не може доћи до помирења и суживота на овом простору", поручио је Васиљевић, чија су два брата погинула у пољедњем рату, од којих један још није пронађен.

Предсједник Удружења ветерана "Бели вукови" Јанко Шешлија сматра да министар безбједности БиХ Драган Мектић својом изјавом "да су Срби у Сребреници починили геноцид", само распирује ватру.

"Ако су заузети ставови да Срби, односно српска војска није извршила геноцид над Бошњацима у Сребреници, шта он има причати и распиривати ватру. Уопште ми нису јасни његови ставови“, рекао је Шешлија Срни.

Шешлија каже да се зна шта је и како било у Сребреници, те подсјетио да ни Трибунал у Хагу није могао доказати нити утврдити да се ту догодио геноцид.

"Што се тиче муслиманске стране, све цифре о њиховим жртвама су фингиране преко сваке мјере, а он сад прича да су Срби извршили геноцид", додао је Шешлија.

Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије у НСРС Слободан Протић рекао је да је Мектићева изјава запрепастила све људе који су добронамјерни и опредијељени за Републику Српску. Оцијенио је да је још индикативнији деманти СДС-а у коме се та партија оградила од ове изјаве, наводећи да то није оно иза чега стоји.

"Поставља се онда питање чије ставове о тим веома осјетљивим питањима Мектић износи у јавност и с којим циљем? Да ли је он експонент неке друге политике и има ли то додирних тачака са наредним изборима, као и заједничким кандидатима за одређене нивое власти у БиХ?", упитао је Протић.

Он је истакао да Мектићева изјава представља потпуно демаскирање једног дијела политика у Српској и да је то потпуно јасно сваком нормалном човјеку.

Протић је навео да је послушао тонски запис који је објавио новинар Вечерњег листа, а који потпуно и јасно потврђује изјаву Мектића, објављену у писаном издању поменутог листа.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио да Мектић покушава да судску пресуду о Сребреници стави у контекст Холокауста, што је незабиљежено у историји Српске, те најавио да ће Парламент Српске осудити политику сатанизације свог народа и институција.

Навео да оно што су некада други покушавали да ураде Српској, данас ради СзП, и истакао да ће Народна скупштина Републике Српске подржати очување стабилности Српске.

"Расправа је данас одмакла од анализе и нуђења бољих рјешења јер је била мотивисана покушајем да СзП смањи штету коју им је проузроковао Мектић катастрофалном изјавом о Сребреници", рекао је Стевандић.

Он тврди да се расправа у Народној скупштини води по принципу "што горе, то боље", са циљем деструкције.

 

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић оцијенио је да је Мектићева изјава да се "у Сребреници десио геноцид" штетна и да је већ изазвала разне контроверзе и велику осуду из Републике Српске.

"Нама је објективно проблем када неки наши политички званичници говоре лоше о Републици Српској. То је штетно. Свако ко данас стоји иза микрофона мора водити рачуна", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, покушај стављања на стуб одговорности само једног народа, а не чинити то и за друге који су починили обимне и страшне злочине према српском народу, је и некоректно и недопустиво.

Ђокић је навео да ће штету од такве изјаве имати Мектић и "његова странка".

Шеф Клуба посланика ДНС-а у НСРС Споменка Стевановић рекла је да сви знају да је, с правног аспекта, током рата у Сребреници почињен злочин, а не геноцид. Она је поводом Мектићеве изјаве истакла да је "катарза свакако потребна српском, али и другим народима у БиХ".

"Злочине су, нажалост, чинили људи из сва три народа", навела је Стевановићева.

Она је додала да српски народ не бјежи од признавања злочина и тога да се злочинци осуде и процесуирају.

"Али боли чињеница што други не желе да признају своје злочине, већ их минимизирају. Од рата наовамо се нон-стоп води смишљена политика да се само Срби окриве за све ратне злочине у протеклом несрећном рату", нагласила је Стевановићева.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина најоштрије је осудио изјаву Драгана Мектића да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници", истичући да борачке организације упућују критике свим носиоцима власти који се понашају мимо интереса Срба и Републике Српске.

"То је страшно. За такве изјаве, без обзира о коме је ријеч, народ је најбољи судија. Такви појединци морају наћи своје мјесто у "политичкој депонији" рекао је Парађина.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Радован Вишковић најоштрије је осудио Мектићеву изјаву, истакавши да нема никаквог оправдања за такав став.

"Ако је то рекао, заиста нема никаквог оправдања. Да ли је ријеч о његовој несмотреност иили новинарској патки, тиме нека се бави Мектић", рекао је Вишковић.

Он је навео "да му је посљедњих двадесетак година преко главе људи који су стотинама километара далеко од Сребренице, а причају о њој". Истакао је да је некадашња комисија за Сребреницу направила велике проблеме многим "јер је неко преко ноћи направио спискове, те су позивани и они људи који су у то вријеме били на операцији или лежали на клиници".

Вишковић је навео да се не смије заборавити да се у Сребреници догодио злочин над Бошњацима, али ни 3.500 српских жртава са тог подручја.

 

Извор: СРНА/РТРС