latinica  ћирилица
12/02/2018 |  15:15 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Помен убијеним Србима у селима Поткозарја и Пискавице (ВИДЕО)

У Храму Покрова Пресвете Богородице у Поткозарју служен је помен убијеним Србима, жртавама стравичног покоља, који су усташе починиле у селима Поткозарје и Пискавица, у Другом свјетском рату, 1942.године.
Поткозарје - годишњица - Фото: РТРС
Поткозарје - годишњицаФото: РТРС

За само два дана усташе су убиле више од 600 мјештана Поткозарја и Пискавице, међу којима и 77-дјеце.

Слике ужаса од 12. фебруара 1942. године још су живе у очима 84-годишње Данке Милаковић. У усташком покољу тада је страдало 11 чланова њене породице, а она је само чудом остала жива.

"Само овако завире, и кажу, овдје је готово. А мој мали брат од седам мјесеци лежи крај матере, го и бос, пишти. Али неће да га убију. Кажу, цркнуће он од ове зиме", прича Данка.

Главни задатак недавно основаног Удружења грађана Козара, јесте да истина о недужно страдалим Србима из тог периода, коначно изађе на видјело.

Недељко Милаковић предсједник Удружења грађана Козара у свакој породици, па и његовим Милаковићима, Милошевићима, Добрашима, Шутиловићима, Ђуђићима, се у дворишту налази гроб жртава, који су побијени 40-их година.

Жртве усташких злочина не смију бити заборављене, поручено је из Поткозарја.

"Тешко је слушати сјећања ријетких преживјелих свједока, а онда можемо само претпоставити колике су биле размјере тог невиђеног злочина", каже Драгомир Кесеровић начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Бањалука.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске, Миленко Савановић истиче да су ова обиљежавања добра у отом смислу да подсјете шта се све дешавало, али и да млађе генерације едукују да им се не деси то што се дешавало њиховим прецима, дједовима, очевима, који су нажалост прошли кроз та страдања.

У усташком крвавом пиру у селима под Козаром, нестајале су комплетне породице. Нека огњишта заувијек су угашена, а многим страдалима још се не зна гробно мјесто.

Ипак, да би успомена на њих била сачувана, покренута је иницијатива за подизање заједничког спомен-обиљежја.