latinica  ћирилица
12/02/2018 |  15:54 ⇒ 22:37 | Аутор: РТРС

"Чуркин стао у одбрану српског народа и мира у свијету" (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је данас у Источном Сарајеву вијенац на спомен-обиљежје бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину, истичући да овај руски дипломата није стао у одбрану само српског народа, него се истински залагао за мир у свијету и заштиту интереса Руске Федерације.
Источно Сарајево: Милорад Додик - споменик Чуркину - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Милорад Додик - споменик ЧуркинуФото: СРНА

Вијенце на споменик Чуркину положили су и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, као и делегације Општине Источно Ново Сарајево, Удружења "Источна алтернатива", Удружења "Путин" из Источног Сарајева, те мото-клуба "Ноћни вукови".

Споменик преминулом руском амбасадору у УН откривен је у новембру прошле године, а догађају су присуствовали удружења из Србије, представници Општине Источно Ново Сарајево, Владе Републике Српске, руске Амбасаде у БиХ и бројни грађани.

Том приликом, Војин Павловић, предсједник Удружења грађана "Источна алтернатива" Републике Српске, која је била иницијатор ове активности, рекао је да се на тај начин жељела изразити дубока захвалност Чуркину и Руској Федерацији на непоколебљивости и принципијелној борби за истину о рату у БиХ и спречавању срамне и перфидне иницијативе за усвајање британске резолуције о Сребреници, којом су српски народ жељели да прогласе геноцидним.

Чуркин је био изасланик Москве приликом преговора за вријеме сукоба у бившој Југославији од 1992. до 1994. године.

Ријеч је о руском дипломати који је уложио вето у име Руске Федерације када је 2015. године у Савјету безбједности УН предложена Резолуција о Сребреници.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин је 20. фебруара прошле године изненада умро од срчаног удара на свом радном мјесту.

РУСИЈА УВИЈЕК НА СТРАНИ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Источном Сарајеву да бивши руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин није био човјек који је навијао само за Србе, већ и за међународно право, што је основна одлика спољне политике Руске Федерације.

"Из захвалности Чуркину данас сам овдје у име Републике Српске положио вијенац за његов допринос и разумијевање ситуације на овом простору. То је човјек који је свој посао радио објективно и уз непристрасан однос према свим факторима у БиХ", рекао је Додик новинарима након церемоније полагања вијенаца на спомен-плочу Чуркину у Источном Сарајеву.

Предсједник Српске навео је да је Чуркин човјек који је својим снажним ауторитетом успјешно обављао дужност амбасадора Руске Федерације у УН и да му је драго што су му грађани и представници разних удружења из Републике Српске подизањем спомен-плоче одали поштивање и захвалност за његов дипломатски ангажман.

Он је истакао да је основна одлика спољне политике Руске Федерације немијешање у туђе ствари.

"Међународно право је у прошлости много пута скрнављено и, захваљујући Русији, остао је однос да се на нивоу свјетске заједнице морају договорити акције, а не да се унилатерално интервенише у земљама, као што је то био случај на сјеверу Африке, у Сирији и многим другим мјестима у свијету", нагласио је Додик.

Он је рекао да Срби никада не смију да забораве да је Русија у Савјету безбједности УН уложила вето на резолуцију Велике Британије, којом су Срби неправедно оптужени за наводни геноцид у Сребреници.

"Зато ће Срби остати трајно захвални и Русији и амбасадору Чуркину који је био експониран у име руске државе да направи такав чин, што за нас представља врхунски доказ објективности. Навијачка и осуђујућа политика Велике Британије према Србима није тада била исказана први пут, то се догађа у континуитету", упозорио је Додик.

Вијенац на спомен-обиљежје бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину данас је у Источном Сарајеву положио и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, који је захвалио предсједнику Републике Српске и свим присутнима што су дошли да се присјете "најталентованијег руског дипломате".

"Чуркин је много урадио за то да би данас сви народи на Балкану живјели у миру", истакао је Иванцов.

Он је нагласио да је Чуркин и током одбрамбено-отаџбинског рата често био у Републици Српској, у својству изасланика предсједника Русије, те да је и тада разговарао са свим странама у БиХ.

"Његов задатак био је да објективно и коректно сагледа и представи догађања на Балкану. На овом споменику је написано `Хвала за руско не`. То `не` било је речено као одговор на апсолутно некоректну и једнострану оцјену о кривици српског народа за наводни геноцид у Сребреници", додао је Иванцов.

Он је напоменуо да је Чуркин много пута током своје дипломатске мисије наглашавао значај и неопходност мира и просперитета свих народа и на Балкану, и у свијету.

Извор: СРНА/РТРС